Sådan oprettes RAM-disk i Windows 10 til superhurtige læse- og skrivehastigheder

21. februar 2021 0 Af Mathias

RAM-diske er midlertidige digitale datalagringsløsninger, der typisk er mellem 50 og 100 gange hurtigere end mekaniske hardiske og næsten 10 gange hurtigere end selv de bedste og hurtigste SSD’er.

Brug af RAM-diske på en pc kan i teorien forbedre ydeevnen betydeligt med hensyn til læse-/skrivehastigheder.

Så i dag viser vi dig, hvordan du opretter en RAM-disk (undertiden også kaldet RAM-drev) på din Windows 10-computer, hvad enten det er en stationær, mini-pc eller laptop.

Vi vil også fortælle dig mere om teknologien og dens fordele samt vise dig RAM Disk vs SSD-benchmarks for at give dig en mere holistisk forståelse af emnet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Opret RAM-disk i Windows 10 for at forbedre PC Performace

Vi bruger et gratis tredjeparts Windows 10-program kaldet ImDisk Toolkit til denne demo. Der er dog en række andre sådanne softwareprogrammer tilgængelige, herunder AMD Radeon RAMDisk, Dataram RAMDisk, Gavotte RAMDisk og mere.

De har alle deres egne fordele og ulemper, men ImDisk er et etableret stykke software og betragtes ofte som standarden inde for sektoren sammen med hvad ​​Dataram har at tilbyde.

I det følgende kigger vi på hvordan vi kan oprette en RAM-disk (RAM-drev) i vores Windows 10-computere. Vi starter dog med flere detaljer om selve RAM Disk, dens fordele og dens benchmarks i forhold til SSD-flash-lagerenheder.

Hvad er RAM-disk?

En RAM-disk (også kaldet et RAM-drev) er en del af en computers tilfældige adgang hukommelse, der specifikt er reserveret til at blive behandlet som et almindeligt lagerdrev af operativsystemet. Når du har monteret en RAM-disk, kan du bruge den som et almindeligt sekundært lagerdrev og endda installere programmer på den. Det kaldes undertiden et virtuelt RAM-drev eller software-RAM-drev og adskiller sig fra et hardware-RAM-drev, der bruger RAM-chips til at skabe superhurtige batteridrevne SSD’er.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvordan sammenlignes ramdiske med SSD’er?

Læse- / skrivehastighederne på et RAM-drev er generelt en størrelsesorden hurtigere end SSD’er – den hurtigste form for sekundær lagerplads på markedet. Ydelsesforøgelsen skyldes flere faktorer, herunder adgangstid, maksimal gennemstrømning og type filsystem. Den største gevinst er på grund af højere maksimal gennemstrømning, som i tilfælde af RAM-drev kun er begrænset af RAM-hastigheden, databussen og processoren. SSds er derimod yderligere begrænset af lagringsbussens hastighed, såsom SATA eller USB. Andre former for lagringsmedier, som HDD’er og optiske drev, er endnu langsommere på grund af højere adgangstider.

RAM Disk vs SSD: Benchmarks

For at måle forskellen i læse / skrivehastigheder mellem RAM drev og M.2 SSD på min firmaudstedte bærbare computer, fyrede jeg CystalDiskMark 8 op, det industristandard gratis værktøj til benchmarking af lagerdiske. Som forventet viste RAM Disk vs SSD-kampen sig at være en sletning. Mens M.2-drevet ikke er slumret, overgår RAM-drevet det med en størrelsesorden. Det er omkring 7-8 gange hurtigere i sekventielle læsehastigheder og næsten 20 gange hurtigere i tilfældige læsehastigheder til små mængder data. Forskellen er lige så skarp for skrivehastigheder og svæver mellem 5-6 gange for sekventiel og 3-4 gange for tilfældig.

RAM Disk vs SSD CrystalDiskMark Benchmark

RAM-diske: Fordele og ulemper

Fordelene ved RAM-diske med hensyn til dens hastighedsfordel er for alle at se. Teknisk set vil programmer, der er installeret i et RAM-drev, have næsten øjeblikkelige indlæsningstider, fordi deres data vil blive gemt i den hurtigste tilgængelige hukommelsestype. Åbning af filer, visning af dokumenter og indlæsning af spil eller apps ville ske næsten øjeblikkeligt hver gang, fordi deres data bare ville blive kopieret til en anden del af RAM. På trods af de åbenlyse fordele er der imidlertid et stort problem, der har forhindret RAM Disk-trick i at blive et mere udbredt middel til at fremskynde folks trætte pc’er.

Læs også  Sådan spiller du Roblox på Chromebook

Det største problem her er, at RAM er flygtig hukommelse. Hvilket betyder, at alle data, der er gemt der, går tabt, når pc’en slukkes, eller der er strømafbrydelse. Selvfølgelig kan du gemme dine RAM-diskdata i en billedfil før hver nedlukning og genindlæse dem ved hver opstart for at afbøde problemet, men det vil øge systemets opstart og nedlukningstider og derved negere selve pointen med at oprette RAM-diske i det første sted.

Artiklen fortsætter under annoncen

RAM-diske reserverer også en stor del af din hukommelse, hvilket betyder at du ikke kan bruge den til noget andet. Selvom det er okay på computere med masser af RAM, kan det være en no-go i ældre eller billigere systemer med ikke meget hukommelse at spare. Men alt sagt og gjort, spil og programmer installeret i RAM-diske ser ud til at åbne og fungere betydeligt hurtigere end dem, der er installeret i standard SSD’er. Dette gælder især for programmer, der normalt ikke bruger RAM som en cache, og i stedet gemmer små filer til sekundær lagring.

Hardware RAM-diske

Nogle superpræmie SSD’er bruger RAM-chips i stedet for flash til lagring, hvilket gør dem meget hurtigere end standard solid state-drev. Disse drev indeholder indbyggede batterier, der sikrer, at de kan holde fast i de data, der er skrevet på dem, selv når pc’en er slukket. Den øgede elektronik og omkostningerne ved halvlederchips betyder imidlertid, at sådanne lagerdiske også er betydeligt dyrere og ikke typisk er beregnet til detailforbrugere (det ville være dig og jeg). I stedet er disse beregnet til datacentre og forskere, der muligvis kræver ultrahurtige hastigheder til missionskritiske formål uanset deres pris.

Sådan oprettes en RAM-disk i Windows 10?

Du kan nemt oprette RAM-diske på Windows-computere ved hjælp af små og lette tredjepartsværktøjer. Som allerede nævnt bruger vi et værktøj kaldet ‘ImDisk’ til at oprette RAM-disken på vores Windows 10-pc. Du kan dog bruge en række andre lignende software tilgængelige gratis.

Bemærk: Metoderne beskrevet i denne artikel fungerer på både stationære og bærbare computere. Vær opmærksom på at brugen af denne guide er PÅ EGET ANSSVAR. Jeg bruger også Windows 10 her, men metoderne beskrevet her burde også fungere på ældre Windows-versioner, inklusive Windows 7,8 og 8.1.

Artiklen fortsætter under annoncen
Læs også  Sådan slukkes alle sensorer på Android Smartphone

Trin 1: Download og installer ImDisk

IMDisk Toolkit (gratis) Zip-fil fra udviklerens officielle Sourceforge-side og udpak indholdet til et sted efter eget valg. Åbn nu mappen og kør batchfilen install.bat .

ImDisk batch filke installation

Bemærk: Hvis du bliver bedt om det af brugerkontokontrol (UAC), skal du klikke eller trykke på ‘Ja’ for at godkende. Du kan også deaktivere irriterende UAC-meddelelser for at forbedre din arbejdsgang .

  • I installationsprogrammets konfigurationsvindue skal du markere alle felter i afsnittet ‘Komponenter’ og derefter klikke / trykke på Installer . Din installation tager knap et sekund eller to.
ImDisk Installer

Trin 2: Brug ImDisk til at oprette en RAM-disk i Windows 10

  • Kør ImDisk. På fanen Grundlæggende , vælg størrelsen på RAM [2], du vil allokere til RAM-disken. Du kan også vælge Dynamic Memory-funktionen ved at markere ‘Allocate Memory Dynamically’ [3]. Lad resten af ​​indstillingerne være standard, og klik på OK [4] for at oprette RAM-disken. 
Create RAM Disk in Windows 10

Bemærk: Den dynamiske hukommelsesfunktion, hvis den er valgt, vil tillade størrelsen på RAM-disken at ændre sig med det samme der tildeles mere plads, hvis det er nødvendigt. Det er langsommere, men sparer meget hukommelse, når kun en lille del af RAM-disken bruges .

  • Gå til Denne pc (Denne computer i tidligere Windows-versioner), og du vil se et nyt drev med det drevbogstav og -størrelse, du valgte. Dette er din RAM-disk.
    New Ram Disk in Windows 10
  • For at gendanne alle ændringer kan du slette RAM-disken ved at klikke på Afmontér-knappen på fanen Basic i ImDisk-konfigurationsvinduet, som vist nedenfor.
New Ram Disk in Windows 10

Trin 3: Undgå tab af RAM-diskdata efter hver nedlukning

RAM er flygtig hukommelse, hvilket betyder, at dataene på din RAM-disk slettes automatisk hver gang du lukker computeren ned. Du kan dog gemme de data, der var på RAM-disken på lukningstidspunktet og hurtigt genindlæse dem ved opstart. Sådan gør du det:

Artiklen fortsætter under annoncen
  • Flyt til Data fanen i ImDisk-konfigurationsvinduet. Naviger nu i feltet for ‘Indlæs indhold fra billedfil eller mappe’ til (eller indtast) stien til billedfilen [2] med automatisk gemte RAM-diskdata, der synkroniseres ved næste opstart. Sørg for at markere ‘Synkroniser ved systemnedlukning’ [3]. Klik på OK [4] en gang Færdig.
Synchronize

Nyd superhurtige læse-/skrivehastigheder med RAM-disk på din Windows 10-pc

Ved at brug denne guide bør du nu være i stand til at oprette en RAM-disk for at sætte fart på din Windows 10-computer.

Tjek også vores andre guides her på GEAR, der beskriver de bedste Windows 10-tips og tricks og de trin, du kan tage for at forbedre ydeevnen på din Windows-PC.