Bedste Mini PC i 2022
2. februar 2022På grund af fremskridt inden for PC, computer og databehandling generelt, er små computere ikke kun en mulighed, men et rigtig fornuftigt alternativ til den store og klodsede desktop, som vi kender den. En mini PC er glimrende valg og bestemt værd at overveje her i [year] – specielt til kontor og små arbejdspladser, hvor pladsen af trang.
Stor ydeevne er nemlig ikke kun tilgængelig i en gigantisk PC-kasse længere. Nu findes der mange mini-desktops, som kan bruges til en lang række formål. Fra små dongle-pc’er/stick-pc’er til computere med en lille formfaktor — uanset hvad du er på udkig efter, findes der masser af muligheder.
Her får du en liste over de bedste mini PC’er i [year] til alle budgetter – fra den billigste mini PC (og en enkelt Mac) til den “bedste til prisen”.
Bedste mini PC: Intel NUC11PHKi7 Phantom Canyon
Phantom Canyon er Intels flagskibsprodukt fra den nyeste NUC 11-serie af mini-pc’er. Den er specielt rettet mod gamere og indeholder et NVIDIA RTX 2060 grafikkort.
NUC11PHKi7C-kassen måler fysisk 221x142x42 mm og består af et rektangulært plastik-chassis. Størrelsen er lettere bemærkelsesværdig relativt til den høje ydeevne og svarer egentlig til blot ét grafikkort som NVIDIA’s GeForce RTX 2060 Founders Edition (229x113x35 mm). Det er en aktivt kølet mini-pc og bruger Intels 10 nm Core i7-1165G7 Tiger Lake-processor med 10 nm. CPU’en er en quad-core 8-thread 2,80 GHz-processor, der booster til 4,70 GHz med Intels Iris Xe grafik. Men den indeholder også NVIDIA’s N18E-G1-B notebook-grafikkort, som er en GeForce RTX 2060 mobil GPU.
Som et Max-P-kort (maksimal-ydelse) er dets effekt begrænset til 115 W i modsætning til 160 W for det tilsvarende kort til en stationær computer, og det har derfor lavere clock- og hukommelseshastigheder.
NUC11PHKi7C “barebones”-modellen (som betyder du selv kan tilvælge hardware), kan tilføjes et 2 TB M.2 2280 NVMe-drev M.2, 32 GB (2×16 GB) DDR4 2400 MHz hukommelse fra Samsung, som vil give fantastisk ydeevne samt masser af plads til filer.
Er du på udkig efter den bedste ydeevne i en mini pc – uanset pris – bør du nøje overveje køb af Intel NUC11PHKi7 Phantom Canyon. Varm anbefaling herfra!
Pris: 10.781 kr.
Fordele:
- Meget kraftfuld
- Masser af forbindelsesmuligheder (I/O)
Ulemper:
- Dyr
- “Gamer-look”
Bedste Linux Mini PC: System76 Meerkat
Selvom du måske godt kan installere Linux på næsten enhver computer, sparer du besværet ved at købe et forudbygget system.
Hvad der uden tvivl er den største Linux-PC-producent på kloden, System76, tilbyder nu sin Meerkat mini-PC til villige entusiaster. En absolut fremragende Linux mini-PC, omend lettere besværlig at få fat i på disse breddegrader.
Ombord finder du en 10. generations Intel core i-serie CPU. Med sine kun fire tommer i diagonalen, fylder Meerkat meget lidt og kommer i to forskellige varianter — den ene med lidt mere højde for at rumme ekstra lagerplads.
Du finder en lang række forskellige CPU-, RAM- og harddiskindstillinger. Dens større version giver dig mulighed for at bruge op til 6 TB harddiskplads. Da System76-maskiner leveres med Linux installeret, kan du vælge mellem Ubuntu eller Pop! _OS (sidstnævnte er System76’s egen Linux distribution).
Desværre er du begrænset til Intel UHD-grafik. Det burde være fint for de fleste applikationer bortset fra mere intens spil, videoredigering eller 3D-modellering. System76 Meerkat er stadig en overbevisende lille computer, der leveres med Linux, der allerede er installeret og tjener flere formål, lige fra hjemmebiograf-pc (HTPC) til desktop-funktionalitet, medieserverfunktioner og endda retro-spilemulering.
Fordele:
- Intel 10. generations Core i7
- Intel UHD integreret grafik
- Op til 64 GB DDR4 RAM
- Op til 6 TB harddisklager
- Fremragende I / O inklusive 4 x USB Type-C, USB 3.1 og SDXC
- Lille 4-tommer fodaftryk
- Linux (Ubuntu eller Pop! _OS) forudinstalleret
Ulemper:
- Intel UHD-grafik mangler
Intel Hades Canyon NUC
Intel Hades Canyon NUC hørte til blandt de bedste valg på listen af minipc’ere, for et par år siden. Det er en solid NUC (Next Unit of Computing) til spil og gaming, som bl.a. kan håndtere virtual reality (VR). Med inkluderingen af en Intel i7-8809G CPU med en AMD Radeon RX Vega M GH GPU, gør Hades Canyon gaming mini-computer til lidt af et bæst i en lille formfaktor.
Ombord finder du 4 GB DDR5 VRAM. Og tilslutningsmuligheder? På trods af det lille, og kompakte, kasse den kommer i, får du bl.a. 802.11ac Wi-Fi, dual Gigabit Ethernet LAN-porte og Bluetooth, som er standard. Derudover er der en Thunderbolt 3 Type-C, fem USB 3.0-porte, HDMI, dobbelt mini DisplayPort-udgange, 3,5 mm lydstik, TOSLINK-lydudgang og et SDXC-stik. Det er mere I/O (input/output) end mange bærbare computere kan prale af.
Intels Hades Canyon NUC er udstyret med M.2 slots til hurtig SSD-lagring. Men desværre finder du ikke plads til hverken 2,5” eller 3,5” drev. Mens SSD-lagring (solid state drive) betyder, at du får gavn af fremragende lagerydelse, er du begrænset til de lidt dyrere M.2 SSD’er. Hvad mere er, dens pris var ret høj på over 7000 kr. uden RAM eller harddiske (jeg skriver “var”, da den ser ud til at være udgået hos de fleste danske forhandlere).
Selvom ydeevne er fantastisk, kan du få en mere kraftfuld pc til færre penge. Da Hades-modellen kom på markedet, lancerede Intel også et billigere alternativ i form af Skull Canyon NUC’en, men den ser også ud til at være svær at finde her i landet i skrivende stund ([year]).
Fordele:
- Intel i7-8809G CPU
- AMD Radeon RX Vega M GH GPU med 4 GB DDR5 VRAM
- 802.11ac Wi-Fi, 2 x Gigabit Ethernet LAN-porte
- 8,7 x 5,6 x 1,54 tommer
- VR-klar (virtual reality)
- Fremragende I / O: 2 x HDMI, 2 x mini DisplayPort, TOSLINK lydudgang, 3,5 mm lydstik, SDXC-stik, 5 x USB 3.0, 3 x Thunderbolt 3 Type-C
- Cool, lysende kranium på toppen
Ulemper:
- Dyr
- Intet 2,5 tommer’ drev, kun dobbelt M.2 Type-2280 slots
Bedste Mini Mac (uanset prisen): Apple Mac mini (M1, 2020)
Mac mini (M1, 2020) er en lille stationær computer, der har den samme kompakte formfaktor som tidligere Mac mini-hardware sammen med den enorme styrke fra Apples tilpassede ARM-baserede M1-chip.
Den er ikke kompatibel med Windows som de Intel Mac-computere, der følger længere nede på siden, men den er kraftfuld nok til, at det måske ikke betyder noget så meget i det lange løb.
Det bedste ved M1 Mac mini er utvivlsomt M1-system-på-en-chip (SoC), som inkluderer otte CPU-kerner og otte GPU-kerner, ligesom den chip, der findes i M1 MacBook Pro.
Dette er en enormt kraftig chip, og det giver Mac mini mulighed for at køre både native apps og ældre macOS apps fejlfrit. Da flere og flere apps (applikationer / programmer) bliver udviklet til at køre direkte på ARM-processoren, bliver ydeevnen kun bedre i fremtiden. Det virker dog allerede fremragende med Rosetta (den software som sørger for at ikke-native apps kan køre på M1-chippen.)
Ulempen her er, at du desværre ikke længere kan dual-boote Windows, og Windows VM (virtual machine) er også taget af bordet – i hvert fald til at starte med. Det gør M1 Mac mini til et dårligt valg, hvis du absolut skal have adgang til Windows til en vigtig app til arbejde eller for at spille et spil der kun virker til Windows.
På trods af de mindre ulemper, der er forbundet med at bevæge sig væk fra Intel-silicium, er Apples eget silicium kraftigt nok til, at M1 Mac mini er en meget attraktiv mulighed for alle, der leder efter en kraftfuld mini-computer.
Bare forvent ikke at kunne køre Windows-apps og du vil ikke blive skuffet over dette imponerende stykke hardware.
Apple Mac Mini får GEAR’s varmeste anbefalinger.
Fordele:
- Fremragende ydeevne
- Intel-apps kører godt med Rosetta 2
- Native M1-apps kører endnu bedre
- Fornuftig pris
Ulemper:
- Færre forbindelses-porte end tidligere model
- Opgraderinger af hukommelse (RAM) og disklager (ROM) er dyrt
- Du kan ikke opgradere hukommelsen (RAM) senere
Bedste AMD Mini PC: Beelink G5
Beelink G5 kommer med et AMD Radeon RX Vega M GL grafikkort parret med en Intel Kaby Lake i5-8305G CPU.
Intel Core i5 quad-core CPU er clocket til 3,1-4,1 GHz, mens dens Vega M GL GPU kan prale af 4 GB grafikhukommelse. Den kan nemt håndtere H.265 / HEVC Main 10-video dekodning. Med andre ord, Beelink G5 er et spil- og multimediecenter af særlig karakter. AMD dominerer Nvidia og Intel med sin pris-til-ydelses-forhold og Beelink G5 er derfor den bedste AMD mini-pc for pengene, hvis du spørger mig.
Forbindelsen er god med dual-band 802.11ac Wi-Fi og Gigabit LAN. Der er imponerende fire muligheder for videooutput. Du finder dobbelt DisplayPort og en HDMI-udgang. Derudover viser Beelink G5 en indbygget Bluetooth-højttaler til DSP-afkodning. Dens AMD-dedikerede GPU (dGPU) og Intel-integreret GPU (iGPU) -kombination understøtter CrossFire til at smelte kraften fra sin RX Vega M GL og Intel HD Graphics 630 for forbedret grafisk ydeevne.
Selvom 1080p for mange AAA-titler ved høje til mellemstore indstillinger skal være fint, skal du ikke forvente VR-funktioner. På trods af udmærket lyd, skal du ikke forvente Bluetooth-højttaler med lyd til professionelle. “Almindelige” mennesker bør dog være ganske tilfreds.
Alt i alt er Beelink G5 en af de bedste mini-gaming-pc’er med sit fremragende pris-til-ydelses-forhold og CrossFire-kompatible Vega M GPU og i5 CPU-kombination.
Fordele:
- Radeon RX Vega M GL GPU, 4 GB VRAM
- Intel Kaby Lake i5-8305G CPU
- H.265 / HEVC Main 10-afkodning
- 173 mm x 153 mm x 65 mm
- Indbygget Bluetooth-højttaler til DSP-afkodning
- Håndterer AMD CrossFire
- Håndterer 4K 60Hz video-udgang
- Fremragende til 1080p-spil
- Fremragende I / O: 802.11ac Wi-Fi 2 x DisplayPort, 2 x HDMI, 5 x USB 3.0, Gigabit Ethernet
Ulemper:
- Forvent ikke Bluetooth-højttaler i audiofil-kaliber
- Kan ikke spille i 4K 60FPS
- Ikke VR-kompatibel
Bedste mini PC til sjov: Raspberry Pi 4
Raspberry Pi er en mini-computer på størrelse med et kreditkort, der er rettet mod gør-det-selv folket.
Den billige og lille enhed koster mindre end du ville betale for et par drinks i Københavns natteliv, så det har allerede vist sig at være et hit blandt hobbyister, der ønsker at tilføje lidt let computerleg eller internetforbindelse til deres projekter. Men den nyeste version af dette lille bundkort har nogle ekstra funktioner, der gør den i stand til muligvis at erstatte din stationære PC.
Med Raspberry Pi 4 er en-størrelse-passer-til-alle-tilgangen til tidligere versioner imidlertid væk.
Den fås med enten 1, 2 eller 4 GB RAM (det er første gang det har været muligt at få en Pi med mere end 1 GB hukommelse.) Den ekstra RAM åbner en ny verden af funktionalitet til Pi, inklusive kørsel af desktop-software – men Raspberry Pi 4 er stadig den samme store, lille gør-det-selv PC maskine.
Gør-det-selv mandens PC-legetøj er blevet voksen
Raspberry Pi begyndte livet som en hackers drøm: en billig pc, lavt strømforbrug, utrolig modulær, der blev leveret som et simpelt motherboard.
Beregnet som en et PC værktøj, hvor kun fantasien satte grænser for brugen, blev det noget af et fænomen, der er blevet brugt til at drive alt fra nedskalerede Mars Rovers til millioner af videnskabseksperimenter i skoler og på uddannelsesinstitutioner rundt om i verden. Og undervejs Raspberry Pi kastet utallige efterlignere af sig, som alle prøver at gøre lidt a la det samme. Man kan spørge sig selv om den dybe tallerken egentlig behøver at blive opfundet mere end en gang?
Dagens fremtidige PC-entusiaster har et væld af muligheder at vælge imellem. Når det er sagt, forbliver Pi den mest populære og mest kendte blandt dem. Det har også det største samfund omkring det, hvilket gør det særligt tiltalende for nye deltagere i verden af små pc’er.
I en test af det nye Pi 4 Desktop Kit, som har et 4 GB bundkort, et hvidt og rødt plastikhus, et tastatur, mus, to Micro HDMI til Standard HDMI-kabler, en USB-C strømforsyning og et 16 GB MicroSD-kort med Raspbian Linux installeret. Som navnet antyder, forsøger denne Pi-“bundle” at være mere en stationær computer end en lege-PC til hobbyister.
Som altid er basismodellen blot et bundkort uden kasse / chassis, hvilket giver dig 1 GB RAM. Den del af Pi 4’eren er forblevet bemærkelsesværdigt uændret. For omkring 100 kr. mere kan du få 2 GB-versionen, eller du kan hente 4 GB-versionen til ca. 500 kr. i skrivende stund (anbefales). 8 GB versionen er nok overkill for de fleste, med mindre du ved præcis hvad du laver og skal bruge den ekstra hukommelse til noget meget specifikt.
Hvis dine computerbehov omtrent er på niveau med PC-hastigheder fra omkring 2012, kan Pi 4 Desktop Kit muligvis erstatte din almindelige skrivebords-PC (dektop).
På samme tid har Raspberry Pi 4 mere saft og kraft end du har brug for til mange af dens traditionelle anvendelsesområder – som medieserver, netværks-ad-blocker, fuldautomatisk kaffebrygger eller som hjernen bag et mikrobryggeri.
Det er et skridt op ad stiger fra den tidligere Raspberry Pi 3, som ikke kunne levere nær så meget computerkraft. Den nye 1,5 GHz 4-core ARM-chip er mere end tre gange hurtigere end Pi 3.
Den anden store nyhed er ægte Gigabit Ethernet.
Tidligere Pi-modeller brugte en enkelt USB 2.0-bro til at håndtere Ethernet, hvilket hindrede netværkshastigheder. Med Pi 4 får du et setup der giver fuld kapacitet, som ordene fra Raspberry Pi Foundation‘en selv. Det betyder at Pi 4 er meget hurtigere til at forbinde via ethernet.
Forbindelseportene er stort set ikke ændret. Du får Ethernet, 2 USB 2.0-porte, 2 USB 3.0-porte og den sædvanlige MicroSD-udvidelse til at gemme indhold, programmer og andet. Imponerende, taget prisen i betragtning.
Med ekstra computerkraft kommer behovet for mere elektricitet. Raspberry PI 4 bruger USB-C til strøm denne gang og har brug for en 5-volt oplader med 3 ampere i stedet for 2,5 ampere fra tidligere modeller. Det er ikke en enorm stigning, men det er værd at bemærke, især taget i betragtning af at Pi blev kendt som en mini PC der altid skulle være tændt.
En fantastisk Raspberry Pi
En ting, der er værd at nævne her i forbindelse med 4 GB-modellen. Den kan godt blive en anelse varm, da der jo trods alt er tale om en passive kølet CPU. Du bør tilkøbe en kasse til den, som afleder varmen på bedste vis. Dem findes der heldigvis masser af på tilbehørsmarkedet.
Pi 4 er en god grund til at dykke ned i Raspberry Pi-verdenen, hvis du ikke allerede er der. Den hurtigere chip og større RAM-muligheder åbner en verden af muligheder, som Pi-samfundet sagtens kan være dig behjælpelig med. Mangler du idéer til hvad du kan bruge din Raspberry Pi til, så findes der utallige forums og ikke mindst fora på Reddit hvor du kan hente hjælp fra andre entuisiaster.
Varm anbefaling herfra.
Fordele:
- Mere kraftfuld CPU for en jævnere brugeroplevelse
- 4 GB RAM-modellen kan næsten udgøre en udskiftning af den stationære, hvis ikke dit arbejde inkluderer videoredigering
- Kompatibilitet med ældre model Raspberry Pis er stor
Ulemper:
- Selv ved inaktivitet bliver CPU’en temmelig varm, så sørg for en passende kasse til den
Ofte stillede spørgsmål (FAQ)
Små, men kraftfulde: de bedste Mini gaming-PC’er er uhyre kraftfulde, men fylder ofte fysisk mindre end selv bærbare computere. Deres kompakte formfaktorer gør dem ideelle til enhver situation, hvor plads på skrivebordet er til en præmie såvel som at bringe pc-spil til din stue. Så ja, du kan spille på en mini-PC.
Svaret afhænger fuldstændigt af typen af programmer og apps, de krævede indstillinger og den specifikke brug. Selv hvis du gamer FPS-spil på professionelt plan, og behøver den højeste opløsning og indstillinger, kan en mini computer nok godt klare mere end 3 år.
En nettop (eller en miniature-PC, en mini-PC eller en smart mikro-PC) er en lille, billig, lavforbrugs computer, der er designet til grundlæggende opgaver såsom websurfing, adgang til webbaserede applikationer, dokumentbehandling og lyd- / videoafspilning.
Stick-PC’er er bittesmå computere, som ikke fylder mere end en stor dongle. Da de er meget små, har meget lav ydelse og ingen aktiv køling i et meget lille chassis, er ydeevnen også meget lav. Den kan ikke bruges til gaming, men derimod til ting som tekstredigering, web-browsing, PowerPoint præsentation m.m.