Smart TV’er er dumme: Hvorfor du faktisk IKKE vil have et Smart TV

Smart TV’er er dumme: Hvorfor du faktisk IKKE vil have et Smart TV

23. januar 2019 5 Af Mathias

Ville det ikke være fedt at have et Smart tv? Egentlig ikke. Smart tv’er har mange problemer. Hvis du har et Smart tv, vil du være bedre tjent med at kombinere det med en billig digital tv-boks, end at du bruger dets smart-funktioner.

Smart tv’er er egentlig en udmærket ide, i teorien. Problemet er ikke at ideen om et Smart tv er dum, problemet er, at selve Smart tv’erne er dumme – eller i hvert fald ikke særligt smarte.

Der er også andre problemer – en altid tændt stemmekontrol betyder at dit tv lytter til alt hvad du siger, og sender det tilbage til en ukendt tredje part. Og virksomheder der laver dem, prøver at finde en måde at presse ekstra penge ud af dig på, ved indlejring af reklamer eller de bliver betalt for at anbefale ting.

Smart tv’er i teorien

Et smart tv bliver også refereret til som et “forbundet tv”. Helt konkret, er det et tv der er forbundet til internettet.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det har indbyggede apps til at udnytte dette – for eksempel ville et Smart tv sandsynligvis have apps til at afspille videoer fra Netflix og YouTube. Smart tv’er har generelt også andre indbyggede apps – en internet browser, Facebook, Twitter, LinkedIn, Angry Birds og så videre.

I teorien ville det være dejligt at have et Smart tv. Tv’et ville have en netværksforbindelse og være i stand til at få forbindelse til internettet for at afspille videoer fra kilder som Netflix og YouTube uden at skulle bruge en separat boks. Du får en internet browser og alt andet du ville have lyst til at bruge. Det er alt sammen integreret i tv’et og sparer penge for dig og fjerner rod fra ekstra bokse og kabler.

Problemet med Smart tv’et

I praksis er Smart tv’et bare ikke så smart. Smart tv’er har software der er lavet af tv-fabrikanter som Samsung, Sony og LG. Deres software er generelt ikke ret godt. Smart tv’er har sædvanligvis forvirrende brugerflader. At kontrollere Smart tv’ets funktioner vil generelt involvere brug af en fjernbetjening, formentlig ved at bruge skærm-knapper på tv’et. Menuens brugerflade kan normalt føles gammel.

Men tag ikke mit ord for det. En rapport fra NPD Groupsidste år indikerede at kun 10% af alle Smart tv-ejere har brugt internet browseren på deres Smart tv og cirka 15% havde lyttet til musik fra onlinetjenester. Størstedelen af dem havde brugt video apps, dog eksempelvis for at se Netflix på deres tv uden at tilslutte ekstra bokse.

Artiklen fortsætter under annoncen

Smart tv’er vil kun blive dummere med tiden da de ikke modtager opdateringer. Nye videotjenester vil ikke virke på gamle tv’er, og deres operativsystemer kan aldrig modtage opdateringer fra fabrikanterne.

Nogle Smart tv’er kan allerede nu mangle nogle tjenester du gerne ville have haft. For eksempel siger Amazon at “Amazon Instant Video er tilgængelig på udvalgte 2012 og 2013 LG Smart tv’er“. Ikke dem alle, med andre ord – kun nogle af dem. Det vil være nødvendigt at undersøge mulighederne inden dit køb af et Smart tv, for at få de tjenester du ønsker.

Selv hvis du vælger et Smart tv med alle de tjenester du ønsker, vil du højst sandsynligt have en dårlig kontaktflade til dem og vil aldrig få opdateringer til eksisterende tjenester eller nye tjenester.

Smart tv-producenter prøver at tjene penge ved at indlejre FLERE reklamer

Hvis du tror at Smart tv-fabrikanter kun ønsker at lave et godt produkt som du har lyst til at prøve, vil vi gerne fortælle dig om vores eksklusive ejendomsmægler bureau der sælger grunde på Mars. Du burde slå til nu, for det er et begrænset tilbud!

Læs også  Chromecast guide: Se hvordan du opsætter og "caster"
Artiklen fortsætter under annoncen

Samsungs Smart tv-virksomheder indlejrer nu ekstra reklamer i lokale medier – mellem hver 20-30 minutter af en film eller andre videoer, vil du være nødt til at stoppe og se en reklame. Købte vi ikke et Smart tv for at undgå alle de reklamer fra det almindelige tv?

Denne funktion er automatisk valgt, altså at du er valgt ind i det som standard, og du vil være nødt til at fjerne markeringen i boksen hvor der står at du er enig i deres privatlivspolitik om automatisk valg af reklamer. Det er den slags forfærdelig nonsens der har invaderet Windows PC økosystemet i årevis, og nu også foregår på dit tv. Store virksomheder bruger tricks til at snyde dig og tjene penge på dig. Det store problem er selvfølgelig at ikke alle ved hvor det deaktiveres, eller at det overhovedet kan deaktiveres.

Jeg nupper et dumt tv, tak.

Der er mulige privatlivsproblemer med stemmefunktioner

Nogle Smart tv’er kommer med funktioner som stemmekommandoer, men hvis du graver ned i deres vilkår og betingelser, finder du nok noget virkelig skræmmende sprog. For eksempel har Samsung Smart tv denne meget skræmmende tekst i deres privatlivspolitik:

Artiklen fortsætter under annoncen

Vær venligst opmærksom på om dine talte ord inkluderer personlige eller andre følsomme informationer, for den information vil sammen med den opfangede data, transmitteres til en tredje part gennem din brug af stemme genkendelse.

Hvis du ikke kan tale om personlige informationer i dit hus, hvor kan du så tale om det?

Hvert tv er et Smart tv, men…

Du ønsker måske at beholde dit tv i 5-10 år, men der er en god chance for at Smart tv’ets software ikke vil virke så godt til den tid. Du vil måske være nødt til at opgradere de smarte dele i 2-3 år. Dette er godt for virksomhederne, eller årlig nyt for tv-købere.

Fabrikanter vil have alle tv’er til at være Smart tv’er. I en ideel verden, ville Smart tv’er ikke eksistere – eller i det mindste ville de have meget bedre kontaktflade og være nemmere at opgradere.

Artiklen fortsætter under annoncen

I stedet for at få et Smart tv, skulle du købe et dumt tv eller købe et Smart tv og ignorere de smarte dele – du skal ikke engang koble tv’et til dit netværk. Når du har købt et, kan du tilslutte en digital tv-boks til det. Denne digitale tv-boks vil levere bedre “smartfunktioner.”

Dedikerede bokse har en række fordele: De er fremstillet af virksomheder der rent faktisk tænker på software brugeroplevelsen, de vil modtage opdateringer, og de er billige til 699 kr eller mindre. Hvis du ikke er tilfreds med dit Smart tv’s software om to år, kan du købe en billig boks og bytte den ud i stedet for at udskifte hele dit Smart tv.

PS: I disse dage er det nok svært at finde et tv der ikke er et “smart” tv, så vores råd er, at du bare skal finde det bedste tv til prisen og ikke bekymre dig så meget om den smarte del af det. Og absolut ikke betale mange flere penge for et tv på grund af de “smarte” funktioner.

Læs også  Chromecast guide: Se hvordan du opsætter og "caster"

De digitale tv-bokses muligheder

Der er en række af digitale tv-boks muligheder. De vil alle have mere polerede kontaktflader og gode mobile apps, så du kan kontrollere dem fra din smartphone eller tablet. De vil generelt også have flere streamingtjenester til rådighed og vil modtage opdateringer i længere tid.

Artiklen fortsætter under annoncen

Roku: Roku’s bokse er sandsynligvis den mest komplette løsning for typiske tv brugere, fra 345 kr og tilbyder mere end 450 “kanaler” af video og musik-tjenester du kan streame direkte til dit tv. Roku inkluderer en fjernbetjening og tilbyder en fjernbetjenings-app til iPhone og Android, så du kan kontrollere dit tv fra din telefon. Du vil blive meget gladere for en Roku end du vil være for at kæmpe med dit Smart tv’s klodsede, gamle kontaktflade.

Apple TV: Apple tilbyder deres tv-boks til 699 kr. Den giver dig mulighed for at afspille musik fra iTunes ligesom fra andre populære tjenester som Netflix, HBO Go og Hulu Plus på dit tv. Dens mest tiltrækkende funktion er AirPlay – hvis du allerede har en Mac, iPhone eller iPad, kan du bruge AirPlay til at streame indhold fra din enheds skærm til dit tv helt trådløst. Dette er den ideelle enhed til dem der allerede ejer Apple-enheder eller ønsker adgang til iTunes på deres tv.

Amazon Fire TV / Fire TV Stick: Amazon har deres egne løsninger til at streame indhold til dit tv og de understøtter det sædvanlige Netflix / Hulu / Amazon Prime videoer som de andre gør. Deres kontaktflade er nem at bruge og maskinen er hurtigere end konkurrenternes. Det betyder ikke nødvendigvis at den er det bedste valg, men det er ikke et dårligt valg.

Chromecast: Google’s Chromecast er relativt ny, men den er meget billig og har meget potentiale. Til kun 250 kr, får du en lille pind du kan sætte ind i dit tv’s HDMI-port. Du kan så streame indhold fra Netflix, YouTube, Hulu Plus, HBO Go, Google Play film og musik, Pandora og enhver Chrome fane-browser direkte til dit tv. Flere tjenester bliver tilføjet med tiden. Du kan kontrollere Chromecast med en app på din eksisterende Android smartphone eller tablet, iPhone eller iPad. Tilgængelige tjenester er på nuværende tidspunkt en smule begrænset her, men oplevelsen vil være bedre end hvis du bruger Smart tv-software.

Artiklen fortsætter under annoncen

Spillekonsoller kan også tilbyde dig adgang til video-streamingtjenester og indbyggede internet browsere. Hvis du allerede har en spillekonsol som du bruger, er du bedre stillet med at bruge din spillekonsol end det software der er integreret i dit Smart tv.

Konklusion

For at opsummere, glem alle dine drømme om et Smart tv. De er bare ikke særligt gode – selv hvis du har et Smart tv, er du bedre stillet med at vælge en billig streaming-boks (kig specielt efter de nye Android TV bokse fra kinesiske Xiaomi) og bruge den i stedet for dit Smart tv’s software. Du vil også være meget bedre stillet om et par år da boksen stadig får opdateringer mens dit gamle tv er blevet glemt af fabrikanten. Selvom boksen bliver forældet lige så hurtigt som tv’et, er det meget billigere at udskifte boksen end hele tv’et.