Guide: Hvordan deaktiverer du dit webcam (og hvorfor du bør)

Guide: Hvordan deaktiverer du dit webcam (og hvorfor du bør)

15. februar 2021 11 Af Mathias

Efter år med rapporter og afsløringer, har det der før var en paranoid bekymring, gjort det indlysende, at folk virkelig kan (og vil) udspionere dig gennem dit webcam.

Læs videre når vi diskuterer hvorfor du bør deaktivere eller tildække dit webcam og hvordan du kan gøre det. Vi anmelder også nogle praktiske produkter der kan gøre opgaven mere enkel.

(Lang artikel, så her har du tl;dr versionen: Uerfarne hackere og teenagere kan bruge let tilgængelige værktøjer og phishing teknikker til at kapre uvidende folks webcams. Det er ofte nogle de kender, og de ser på dem igennem deres webcam. De kan opbevare billeder og videoer af folk i kompromitterende situationer i deres soveværelser, og mange af disse billeder og videoer bliver uploadet til tvivlsomme hjemmesider.)

Hvis du har børn, burde du helt sikkert overveje at læse hele denne artikel og gøre noget for at stoppe deres webcams fra at være tændt hele tiden (eller nogensinde).

Artiklen fortsætter under annoncen

Er udspionering via webcam virkelig en trussel?

For ti år siden blev ideen om at folk aktivt kunne udspionere dig gennem din computers webcam, uanset om de var regeringsagenter, hackere eller bare perverse lovovertrædere, betragtet som absurde; hvad enten det var af en aktiv konspirationsteoretiker eller en overvagtsom privatlivsadvokat. En masse nyhedshistorier i de mellemliggende år har imidlertid vist, at det, der engang blev anset som paranoia nu er en ubehagelig realitet.

I 2009 sagsøgte en studerende sin skole, da han fandt ud af at hans bærbare pc fra skolen, i hemmelighed fotograferede ham (den efterfølgende juridiske undersøgelse afslørede, at skolen havde samlet 56.000 billeder af studerende uden at de vidste det.) I 2013 demonstrerede forskere at de kunne aktivere webcams på MacBooks uden at indikatoren blev tændt. Noget der tidligere blev betragtet som umuligt. En tidligere FBI agent bekræftede at det var sandt, og at de havde gjort det i årevis.

I 2013 blev dokumenterne lækket takket være Edward Snowden, vi fandt ud af at NSA havde succesfulde programmer som de brugte til at få adgang til kameraer på iPhones og Blackberries. I 2014, endnu engang takket være de lækkede Snowden-dokumenter, fandt vi ud af at NSA har et væld af værktøjer til rådighed til at fjernovervåge brugere. Der er for eksempel “Gumfish”: et malware værktøj der giver mulighed for fjernbetjent videoovervågning via dit webcam.

I starten af 2015 blev en gruppe, kendt som BlackShades, splittet. De havde solgt software for 275 kr stk, som blev brugt til at give millioner af købere fjernbetjent adgang (inklusiv webcam adgang) til andres computere; det er næppe et nyt trick, da gamle programmer som Back Orifice blev brugt til det samme tilbage i 1990’erne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Det er ikke kun NSA

Vi vil gerne understrege hele “næppe et nyt trick”-delen og den lethed, hvormed selv marginalt dygtige hackere kan få adgang til din computer. “Mød mændende der udspionerede kvinder gennem deres webcams” (fra Ars Technica), er en foruroligende beretning om, at størstedelen af dem der udspionerer ikke er fra regeringen. Det er lavt rangerede hackere der bruger simple phishing tricks og ondsindede hjemmesider til at få adgang til tusindvis af computere. Ved hjælp af simple værktøjer, overvåger de enhederne som de har adgang til.

Du har sikkert allerede tænkt, “Nå men NSA interesserer sig ikke for mit kedelige liv, så det er lige meget.” Men mens vi allesammen bliver forarget over regeringens udspionering, og kommer med offentlige beskyldninger, så bliver størstedelen af udspionering via webcam altså udført af uhyggelige lurere.

Du kan kalde dem Remote Access Tools (RATs), Trojans, malware. Uanset navnet, er der klare og veldokumenterede eksempler som viser, at du simpelthen ikke kan stole på, at dit webcam kun er aktivt når du tager selvportrætter eller bruger Skype. Desuden kan du ikke engang stole på indikatoren, da kameraet kan være aktivt uden at lyset er aktiveret.

Så det korte af det lange er: Ja, udspionering via webcam er en virkelig trussel. Når alle, lige fra NSA-spionerne til naboens dreng har adgang til værktøjer der kan vende et webcam mod sin ejer, så er truslen legitim.

Artiklen fortsætter under annoncen

Hvad bør jeg gøre?

Du bør, uden tvivl, deaktivere eller utydeliggøre din computers webcam.

Du lader vel heller ikke dit hjem være ulåst når du forlader det, skriver Berlingske.

Der er ingen god grund til at lade en usikker optagelsesenhed være permanent tilgængelig, og/eller aktiv på din computer. Især ikke i lyset af antallet af de dokumenterede sager med udspionering via webcam.

I betragtning af hvor nemt du i de fleste tilfælde kan deaktivere eller fjerne et webcam, hvis du ikke bruger det (eller bruger det sjældent) og hvor nemt det er at tilsløre dit webcam hvis du er en hyppig webcam bruger, så giver det ingen mening at lade være.

Artiklen fortsætter under annoncen

I de følgende afsnit vil vi belyse forskellige metoder, og deres effektivitet og brugervenlighed, som du kan bruge til at deaktivere dit webcam.

Sørg for at du bruger antivirus

Antivirus kan ikke opfange alle trusler, især ikke de nyeste, men den hjælper i forbindelse med en mulig infektion fra et link eller en fil.

Problemet er, at hvis truslen rent faktisk er gymnasieeleven der tilbyder at hjælpe folk med deres IT problemer, så kan de nemt godkende en trojaner så et antivirusprogram ikke vil opfange det. Eller malware for den sags skyld.

Du kan i virkeligheden ikke stole på det lille ikon der fortæller dig at du er sikret, men den vil i det mindste hjælpe. Magasinet Komputer har her gengivet en liste over de mest populære lige nu.

Artiklen fortsætter under annoncen

Fjern stikket

For stationære pc-brugere med eksterne webcams, er den nemmeste måde helt enkelt at fjerne stikket til det eksterne USB webcam. Absolut ingen hacking kan på magisk vis sætte stikket i en enhed som allerede er blevet trukket ud.

Læs også  Sådan omgås papirkurven og slet filer direkte på Windows 10

Dette er løsningen vi bruger rundt omkring på HTG kontorerne; vi lader vores webcams stå på deres sædvanlige plads ovenpå deres respektive arbejdsstations skærme, og så når vi skal bruge dem sætter vi USB kablet ind i en let tilgængelig USB port som stå på nævnte arbejdsstation.

Det er den mest idiotsikre tilgang til problemet, hvis du har et eksternt webcam. Det fungerer uafhængigt af maskine eller operativsystem.

Deaktiver det i BIOS

Denne mulighed er kun anvendelig for bærbare med integrerede webcams (og de sjældne alt-i-et stationære modeller der også har integrerede webcams i skærmens ramme). For at kunne deaktivere webcam’et via BIOS, skal BIOS og maskinen understøtte sådan en funktion.

Artiklen fortsætter under annoncen

Genstart computeren og gå ind i BIOS (følg instruktionerne på skærmen; for det meste kommer du ind i BIOS ved at trykke på F2-tasten, DEL-tasten eller en tastekombination af en slags). Gennemse mulighederne i BIOS til at finde en indgang der hedder noget lignende “webcam”, “integreret webcam” eller “CMOS camera.”

Disse indgange vil typisk have en simpel knap såsom aktiver/deaktiver eller lås/lås op. Deaktiver eller lås maskinen for at slukke for dit webcam.

Desværre er BIOS-løsningen forholdsvis sjælden og findes typisk på computere fra leverandører med mange institutionelle salg. Dell og Lenovo bærbare er for eksempel ofte udstyret med denne funktion i BIOS, fordi virksomhedens købere ønsker muligheden for at låse/deaktivere webcam’et. Med andre leverandører kommer det an på modellen, og det gælder også for førnævnte leverandører.

Vær på forhånd advaret om at webcam’et typisk også deaktiverer mikrofonen. På bærbare er kamera og mikrofon-modulerne ofte placeret på det samme lille udvidelseskort. Dette er naturligvis en fordel (fra et privatlivssynspunkt) men du burde advares om det, så du ikke undrer dig over hvorfor din mikrofon er død.

Artiklen fortsætter under annoncen

Deaktiver det på den gammeldags måde

Denne løsning er ikke helt så sikker/idiotsikker som at deaktivere dit webcam i BIOS, men du kan lamme dit webcam ved at deaktivere det og fjerne driverne til det.

Teknikken til at gøre sådan varierer fra operativsystem til operativsystem, men den generelle forudsætning er den samme. På ovenstående skærmbillede kan du se Windows Device Manager; der kan du lokalisere dit webcam under “Billeddannende enheder” kategorien og deaktivere det og/eller decideret fjerne enheden fra listen.

Dette er tydeligvis ikke en perfekt løsning. Hvis nogen har fjernstyret administrativ adgang til din maskine kan de altid, med større eller mindre besvær, installere de manglende drivere og aktivere enheden igen.

Medmindre der sker noget, er denne slags fokus og beslutsomhed en enkel og nem måde at deaktivere dit webcam på. Men på samme tid er det temmelig ubelejligt hvis du rent faktisk bruger dit integrerede webcam. Det bringer os til den næste løsning, at sløre linsen ved at tildække den med et dæksel.

Artiklen fortsætter under annoncen

Dæk dit webcam til

Hvis du synes det er besværligt at deaktivere dit webcam i BIOS eller operativsystem, men du ikke vil lade det være åbent hele tiden, så er der en anden mulighed. Du kan anvende et dæksel til at dække for linsen. Det lyder meget simpelt, og så er det faktisk en ret effektiv teknik. Bare ved at kigge på din bærbare, kan du se at linsen er deaktiveret. Det er nemt at fjerne og vi har endda afprøvet nogle billige gør-det-selv muligheder, så alle kan være med.

Nedenfor kan du se en bærbar computer, med et webcam der ikke er blevet deaktiveret. Indikatoren til venstre, webcam’et i midten og mikrofonen til højre.

Før du løber hen for at finde en rulle gaffatape, så lad os gennemgå de kommercielle og hjemmelavede muligheder, som vi har anmeldt for dig. Vores tilgang var ligetil. Vi kiggede på de bedst sælgende “webcam privacy” enheder på Amazon, bestilte de mest populære enheder og så testede dem for dig.

Så længe de virkede (hvor webcam’ets billede blev helt eller delvist sløret) inkluderede vi dem her i vores anmeldelser.

Artiklen fortsætter under annoncen

LogiLink – sort webcam cover/tildækning, selvklæbende – 69 kr.

Guide: Hvordan deaktiverer du dit webcam (og hvorfor du bør)
LogiLink til tildækning af webcam

Dette produktet fra LogiLink er en super simpel lille anordning, som fås i sort og er selvklæbende.

Du fjerner blot tapen på bagsiden, sætter det fast hvor webcam’et sidder og så kan du nemt og hurtigt slå synligheden for kameraet til og fra, når du hhv. bruger det og ikke bruger det.

Det virker til BÅDE computeren, iPad, anden tablet og mobiltelefonen. Bemærk, at bruger du det til mobilen, så sikr dig lige at coveret ikke kommer i vejen.

Det koster 69 kr.

Artiklen fortsætter under annoncen

Eyebloc Cover (40 kr)

Dette var det første søgeresultat, det mest solgte og det mest anmeldte produkt på Amazon. Designet er meget enkelt: det er en C-formet plastklemme som du kan sætte på din bærbare (den kan også anvendes til tablets og smartphones på samme måde).

Der var ingen tvivl om, at den var let at sætte på og let at fjerne. Som reklameret, så klæbede den ikke, og der var dermed ingen risiko for mærker. Den blokerede også fuldstændigt for webcam’ets linse på alle de enheder vi testede den på. Når det så er sagt, så er den tingest virkelig, virkelig, grim og tydelig. Med hensyn til stilen, vil vi placere Eyebloc på samme niveau som de klapper der kan sættes på briller så de bliver til solbriller.

Dette er også den eneste enhed vi testede som ikke fungerer så godt for Smart tv’er, spillekonsoller eller nogle større enheder der har en slags indbygget webcam-enhed. Hvis du ikke sætter det til et slankt objekt såsom en bærbar eller tablet, vil det ikke fungere.

Læs også  Sådan skjuler du Apple Music i macOS Catalina på Mac

C-Slide (35 kr)

C-Slide er en meget lille “plastiklukker” som du kan klæbe fast på din bærbare eller tablet. Hele enheden er på størrelse med en meget lille postetiket (1,4″ x 0,5″ og en tykkelse på 1 mm). Den er så lille, at den blev leveret fastsat på et stykke karton i en almindelig konvolut og udenpå stod der “Dit webcam-cover er indeni!” med store fremhævede bogstaver for, tilsyneladende at sikre, at vi ikke skrottede det sammen med reklamerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

Ulig de andre løsninger i denne opsummering, er C-Slide beregnet til permanent anvendelse på enheden. Du aktiverer og deaktiverer dit webcam ved at skyde det lille panel af plastik frem og tilbage for at åbne og lukke dit webcam, lidt ligesom nogle større eksterne webcams har en lukkemekanisme, der dækker linsen når den ikke er i brug.

På trods af vores betænkeligheder omkring hvor lille C-Slide er, så virkede den ganske godt. Den er så slank at du nemt kan lukke din bærbare, uden noget synligt mellemrum mellem skærmen og tastaturet. Vi fandt kun to problemer med C-Slide.

For det første, hvis du har en bærbar med kurvet ramme, så klæber den ikke særligt godt og vil højst sandsynligt falde af med det samme (eller kort efter den er påført).

For det andet, du er nødt til at påføre den meget forsigtigt så den ikke ved et uheld klæber sig fast over mikrofonen eller indikatoren. Før du trækker det dobbeltsidede tape af bagsiden og smækker det på, tager det et par minutter at eksperimentere med placeringen. Vores indledende placering var ikke god, da den blokerede for mikrofonen da vi havde lukkeren åben for at bruge vores webcam.

Artiklen fortsætter under annoncen

Udover disse mindre problematikker, virker C-Slide på ethvert kamera der er indlejret i en flad overflade så længe kameralinsen er mindre end lukkeren (cirka på størrelse med din lillefinger-negl). Alt i alt var denne vores favoritløsning. Den er nem at påføre og den er nem at bruge: ingen pillen ved en klæbrig skive og ingen fejlplacerede dele.

Creative Cam Covers (70 kr for 6)

Creative Cam Covers føles og ser ud som udskårne vinyl klistermærker ligesom dem du ville bestille fra en skiltebutik eller købe til at trække ud og sætte på dit bil-vindue. Pakken kommer med en spritserviet og seks sorte cirkulære klistermærker omtrent på størrelse med en 50-øre.

Klistermærkerne er faktisk lidt misvisende her, fordi som vi hentydede til ovenfor, så er de lavet af det samme materiale som vinyl vinduesklammer. De har ingen lim men bruger i stedet statisk elektricitet til at sætte sig fast på glatte overflader.

Disse har både en fordel (ingen klæberige rester og de er nemme at fjerne) og en fejl (de fungerer fint på glatte overflader men ikke så godt på de strukturerede). Som sådan fungerer de super godt på bærbare med blanke sorte rammer og tablets der har glatte glasrammer, men hvis din bærbare er børstet aluminium (ligesom en MacBook) eller bare har en rå struktur på rammen, opdager du nok at de let falder af.

Artiklen fortsætter under annoncen

I lyset af det, kan vi kun anbefale produktet i disse situationer: super glat og flad bærbar ramme eller glasoverflader som dem på tablets. Ingen af vores bærbare har en blank overflade og Cam Covers ville ikke klæbe (selv ikke i et splitsekund) til rammen. De ville dog gerne klæbe rigtig godt fast til den superglatte glasoverflade på vores iPad mini, som ses på billedet ovenfor. Hvis du er på udkig efter en ikke-klæbende løsning til en tablet eller bærbar med en glat ramme, er denne en god løsning.

DIY Electrical Tape Covers (< 7 kr)

Mens vi testede alle disse løsninger, gik det op for os at hvis du ikke er bange for at det klæber en lille smule, så ville den billigste løsning være, at stikke et hul i et stykke tape med en hulmaskine og du vil have en perfekt rund lille plet du kan placere lige over linsen til dit integrerede webcam.

Note: vi brugte hvid tape til denne anmeldelse specifikt fordi det ikke falder i et med den bærbares ramme, så du bedre kunne se den; vi anbefaler at bruge god gammeldags sort tape for at gøre installationen så usynlig som muligt.

En hurtig tur til det gamle forsyningsskab efter noget tape, en hulmaskine og en postetiket (for at stjæle et stykke af papir-bagsiden) og vi kunne fremstille hundreder af webcam dæksler.

Artiklen fortsætter under annoncen

Alt hvad dette lille gør-det-selv trick kræver, er at du ruller nogle centimeter af tapen ud på papiret, trykker hulmaskinen ned langs tapen og udstikker så mange små tape pletter du har brug for, og så trække dem af og sætte dem på hvor end du har brug for det.

Den eneste ulempe af denne teknik er, at du højst sandsynlig vil have lidt klæberester at tage dig af når du fjerner pletten (selvom det mest er et temperatur-relateret problem da pletten kom af uden mærker ved en køligere temperatur) og det ville være nemt at miste den lille plet af tape hvis du brugte den mens du rejste omkring. I betragtning af at de er så billige at lave, kunne du nemt opbevare nogle stykker i din computertaske.

Væbnet med de tips vi har delt, om at deaktivere eller tildække dit webcam, kan du nemt undgå den uheldige realitet af udspionering via webcam, og reducere eller udrydde webcam-baserede privatlivsovertrædelser.

Kender du til andre metoder man kan blokere for sit webcam? Skriv dem i en kommentar nedenunder!

Artiklen fortsætter under annoncen