GUIDE: Opret og aktiver et systemgendannelsespunkt i Windows 10 (Se hvordan)

7. april 2021 0 Af Patrick Nielsen

Systemgendannelse blev oprindeligt introduceret med Windows ME (Millennium Edition) tilbage i 2000 og er en funktion, der siden har været tilgængelig i alle efterfølgende versioner af operativsystemet, herunder Windows XP, Windows Vista, Windows 7, Windows 8/8.1 og Windows 10. Funktionen er som standard slået fra og skal aktiveres manuelt af brugerne for at fungere. I denne artikel vil vi vise dig, hvordan du aktiverer funktionen og opretter systemgendannelsespunkter på din Windows 10-computer.

Brug Systemgendannelse på Windows 10

Systemgendannelse kan gendanne din computer til en tidligere tilstand, hvis en kritisk fejl gør systemet ubrugeligt. Hvis du aktiverer denne funktion, sikrer den, at systemet automatisk opretter gendannelsespunkter, når det registrerer større ændringer, f.eks. Windows-opdateringer, driverinstallationer, app-installationer eller væsentlige ændringer i centrale systemindstillinger. I denne vejledning lærer vi, hvordan du aktiverer Systemgendannelse og opretter systemgendannelsespunkter på din Windows 10-computer.

Sådan aktiveres Systemgendannelse

 • For at aktivere Systemgendannelse på din Windows 10-computer skal du først trykke på Windows-tasten + R samtidigt for at åbne feltet Kør. Alternativt kan du klikke på Start-ikonet og skrive “Kør”. Skriv derefter “sysdm.cpl” og klik på “OK” for at åbne vinduet Systemegenskaber.
Enable System Restore
 • I vinduet Systemegenskaber skal du gå til fanen Systembeskyttelse i vinduet Systemegenskaber. Vælg derefter dit Systemdrev (typisk C:), og klik på Konfigurer.
Enable System Restore
 • Du kan nu aktivere systemgendannelse for dit Windows 10-systemdrev. Du kan også administrere den mængde plads, som dit gendannelsesaftryk bruger. Klik derefter på “Anvend” eller “OK”, og du er færdig.
Enable System Restore

Opret systemgendannelsespunkt på Windows 10

Vi vil beskrive tre forskellige metoder til at oprette et systemgendannelsespunkt manuelt på Windows 10. Metode 1 bruger den indbyggede GUI-mulighed og er den nemmeste, mens de to andre metoder bruger kommandolinjeinterfacet.

Læs også  Sådan tilpasses Alt + Tab-opførsel på Windows 10

Metode 1: Via systemegenskaber

 • Hvis du vil oprette et systemgendannelsespunkt manuelt, skal du åbne vinduet Systemegenskaber endnu en gang. Nu klikker du på knappen “Opret” nederst ved siden af “Opret et gendannelsespunkt lige nu for de drev, hvor systembeskyttelse er slået til.”
Create System Restore Point
 • I popup-boksen skal du angive et navn til dit gendannelsespunkt og klikke på “Opret”.
Create System Restore Point
 • Vent et par sekunder, mens computeren tager et snapshot af systemaftrykket og opretter et gendannelsespunkt. Windows giver dig besked, når systemgendannelsespunktet er oprettet. Klik på ‘Luk‘ og afslut vinduet Systemegenskaber. Det var det.
Create System Restore Point

Metode 2: Brug af kommandoprompt

 • Åbn Windows Kommandoprompt i administratortilstand ved at søge efter “cmd” i Windows’ søgelinje og klikke på “Kør som administrator”.
GUIDE: Opret og aktiver et systemgendannelsespunkt i Windows 10 (Se hvordan)
 • Skriv nu wmic.exe /Namespace:\rootdefault Path SystemRestore Call CreateRestorePoint "%DATE%", 100, 1. Dette vil oprette et gendannelsespunkt med oprettelsesdatoen for nem identifikation.
GUIDE: Opret og aktiver et systemgendannelsespunkt i Windows 10 (Se hvordan)
 • Hvis du får meddelelsen “Method execution successful” og “ReturnValue = 0”, betyder det, at du med succes har oprettet et systemgendannelsespunkt på Windows 10.
Create System Restore Points Using Command Prompt

Metode 3: Brug af Windows PowerShell

 • Du kan også bruge PowerShell til at oprette et gendannelsespunkt på Windows 10. Det gør du ved at søge efter “Powershell” og klikke på “Run as administrator” for at starte appen.
create windows 10 system restore point - powershell method
 • Kør derefter denne kommando: powershell.exe -ExecutionPolicy Bypass -NoExit -Command "Checkpoint-Computer -Description 'New restore Point' -RestorePointType 'MODIFY_SETTINGS'"
Windows PowerShell

Bemærk: “Nyt gendannelsespunkt” er navnet på dit nye gendannelsespunkt. Du kan udskifte det med et navn efter eget valg.

Artiklen fortsætter under annoncen
 • PowerShell viser dig en statuslinje for oprettelsen af systemgendannelsespunktet, som kun tager nogle få sekunder. Når arbejdet er udført, skal du lukke PowerShell-vinduet, da du med succes har oprettet et systemgendannelsespunkt på Windows 10.
Create System Restore Point Using Windows PowerShell

Brug Systemgendannelse til at gendanne din Windows 10-pc til en tidligere tilstand

 • For at gendanne din computer til en tidligere tilstand skal du åbne Systemegenskaber -> Systembeskyttelse som forklaret i trin 1 i denne vejledning. Klik derefter på Systemgendannelse.
Revert back
 • I vinduet Systemgendannelse skal du klikke på Næste.
Revert
 • Vælg derefter et gendannelsespunkt efter eget valg, og klik på Næste.
Revert
 • På den sidste side af guiden Systemgendannelse skal du bekræfte alle detaljerne og klikke på “Finish” knappen. Windows 10 vender systemet tilbage til det valgte gendannelsespunkt og genstarter computeren.
Enable and Use System Restore

Opret systemgendannelsespunkt på din Windows 10-pc

Systemgendannelse er et vigtigt Windows-værktøj, som du bør konfigurere lige nu. Det vil hjælpe med at forhindre en katastrofe, hvis du anvender en forkert systemindstilling, installerer en fejlbehæftet driver eller en fejlbehæftet systemopdatering, hvilket er en alt for velkendt hændelse på Windows. Så gå i gang med at oprette et systemgendannelsespunkt og aktivere gendannelsesfunktionen i Windows 10 for at redde din pc, hvis noget skulle gå galt i fremtiden.