Lav website til en Android-app: 3 måder at gøre en hjemmeside til en app

16. april 2021 0 Af Patrick Nielsen

Hvis du installerer for mange apps på din telefon, bliver den ikke kun langsommere, men også mindre batteri-effektiv. Mange af apps beder også om invasive tilladelser, hvilket gør dem til et mareridt for privatlivets fred. En måde at undgå alt dette på er at åbne en browser og bruge webstederne i stedet for apps, men det er ikke altid en særlig effektiv løsning. Så i dag vil vi vise dig, hvordan du kan forvandle stort set ethvert websted til en native Android-app med fuld funktionalitet, herunder en mørk tilstand, fuldskærmsgrænseflade og meget mere.

Omdan ethvert websted til en “Lite” Android-app

Der findes flere apps i Google Play Store, som giver dig mulighed for at omdanne websites fra tredjeparter til native Android-apps. Vi vil bruge tre af dem til vores demo i dag. Den første, der hedder Hermit, er nok den mest kendte app i segmentet og er også langt den mest funktionsrige. Derudover vil vi også bruge en open source-app kaldet Native Alpha, som skal sideloades fra Github. Endelig vil vi også vise dig, hvordan du kan bruge den gode gamle Google Chrome til at lave Android-apps ud fra hjemmesider. Så lad os komme i gang uden yderligere omsvøb.

Bemærk: Tjenester, der ikke har fuldt funktionsdygtige websteder, vil ikke på magisk vis få native app-funktionalitet med de metoder, der er beskrevet nedenfor. Instagram lader dig f.eks. ikke uploade billeder på sit websted, hvilket betyder, at den app, du opretter, også vil være lammet på samme måde.

App 1: Hermit

Den bedste måde at omdanne et websted til en mobilapp er indtil videre en app ved navn Hermit (Gratis). Den kan downloades gratis i Google Play Store. Næsten alle relevante funktioner, herunder app-fremstilling, dark mode, ad-blocking, full-screen UI osv. er tilgængelige i den gratis version. Nogle få avancerede funktioner, som scriptlets, tags, indholdsblokering og brugerdefineret brugeragent, er dog bag en betalingsmur.

Artiklen fortsætter under annoncen
 • Hermit lader dig oprette en app på to måder – enten ved at vælge en “færdiglavet” light-app fra appens eksisterende inventar eller ved manuelt at indtaste en URL.

Færdige apps

 • Tryk på “+“-tegnet på øverste bjælke for at se hele biblioteket med light-apps. Rul nu ned for at tjekke alle de tilgængelige apps, og vælg den, du vil have. Jeg bruger Wikipedia til demoformål.
 • Når du har oprettet Wikipedia lite-appen, vil den kunne ses på Hermit-hjemmesiden (venstre skærmbillede nedenfor), og der vil også være en genvej på telefonens startside (højre skærmbillede nedenfor). Du kan trykke på en af genvejene for at starte din lite-app.
 • For at bruge mørk tilstand for den nyligt oprettede lite-app skal du starte den og trykke på tandhjulsikonet (Indstillingsmenuen) øverst til højre. Tryk nu på Mørk tilstand i nederste højre hjørne af det udskydelige panel. Appen genindlæses i al sin pragt med mørkt tema.

Bemærk: Husk at ændre systemtemaet til mørkt (Indstillinger > Flere indstillinger > Tema > Mørkt) for at se alle indstillingssider og menuer i mørk tilstand.

Opret en Lite-app til et hvilket som helst websted

Du kan også lave et hvilket som helst websted om til en lite Android-app ved hjælp af Hermit. Vi bruger GEAR-online som eksempel, og her er hvordan du gør det:

 • Indtast din mål-URL i søgelinjen nederst i feltet, og tryk på Enter. Når webstedet er indlæst, skal du trykke på tandhjulsikonet øverst til højre.
 • I den udskydelige menu skal du trykke på Create a lite app. Du får mulighed for at vælge navnet på appen og redigere dens URL-adresse, inden du afslutter dit valg. Du kan også vælge at tilføje en genvej til startskærmen ved at bruge afkrydsningsfeltet [1]. Til sidst trykker du på Create [2].
 • GEAR-online-webappen vil blive tilføjet til Hermit-hjemmeskærmen samt til hjemmeskærmen på din enhed, hvis du vælger denne mulighed i sidste trin. Du vil kunne starte appen fra begge genveje.
Læs også  Sådan ændres hurtigt appikoner til Big Sur-stilikoner med terminal

Hermit er en app med mange funktioner, og den fungerer for det meste godt. Den tilbyder en mulighed for mørk tilstand, en grænseløs fuldskærmsbrugergrænseflade og endda en indbygget reklameblokker, som alle kan tilpasses hver lite-app separat. Den er dog lidt fejlbehæftet, og efter min erfaring skal du måske prøve visse indstillinger to eller tre gange, før du får dem til at virke som annonceret.

App 2: Native Alpha

Native Alpha er en Android-app med åben kildekode, der kan forvandle ethvert websted til en Android-app på få sekunder. Den er skabt af udvikleren Cyclonid og bruger det indbyggede Android WebView til at vise webstedet. Af hensyn til privatlivets fred kan du bruge alternative webviews, som Bromite, på rooterede enheder. Native Alpha er stadig i sin pre-release-fase og er endnu ikke blevet lagt ud i Play Store. Du kan downloade den fra Github (gratis) og sideloade den på din Android-telefon.

Artiklen fortsætter under annoncen

Bemærk: Native Alpha er kun kompatibel med Android Oreo og nyere versioner. Udvikleren siger, at understøttelse af ældre versioner er på vej, men der er ingen ETA for det endnu.

 • Første gang du starter Native Alpha op, bliver du bedt om at tilføje en URL for at oprette din første webapp. Indtast URL’en for målwebstedet. Hvis du vil have en genvej til lite-appen på din startskærm, skal du lade toggle ‘On’ [1] stå på OK [2].

Bemærk: Du kan oprette lite-webapps når som helst ved at trykke på den røde “+“-knap i nederste højre hjørne på appens startskærm.

 • Appen downloader automatisk et ikon i høj opløsning, hvis webstedet tilbyder et sådant. Hvis ikke, skal du trykke på Set Custom Icon knappen for at tilføje et ikon efter eget valg fra dit galleri eller din installerede ikonpakke. Tryk på OK > Tilføj, når du er færdig.
 • Du kan nu se din nye GEAR-online Lite-appgenvej på telefonens startskærm samt på Native Alphas hjemmeside.
Læs også  Sådan fjernes specifikt fremhævet billede fra Photos Widget på iOS 14 / iPadOS 14

Native Alpha er stadig i sin præudgivelsesfase og har ikke nogle af funktionerne i Hermit, herunder mørk tilstand og fuldskærmsbrugergrænseflade. Der er dog en eksperimentel reklameblokker, der som standard er “Off”, men som kan slås til i indstillingerne. Når alt kommer til alt, er Native Alpha mindre fejlbehæftet end Hermit, og de funktioner, den tilbyder, er mere gennemarbejdet. Appen er under aktiv udvikling, og den version, jeg brugte, v0.85.1, er netop blevet frigivet 30. januar 2021. Så lad os håbe, at udvikleren tilføjer andre fede funktioner snarere før end senere.

App 3: Google Chrome; Udvikler: Google Chrome: Google

Vidste du, at selv Google Chrome til Android giver dig mulighed for (på en måde) at oprette lite-apps af mange websteder? Det er rigtigt, Googles altdominerende browser kan oprette lite-apps til websteder, der har et indbygget Progressive Web App-manifest (PWA). Sådan gør du det:

Artiklen fortsætter under annoncen
 • Åbn Chrome, og gå til det websted, du vil oprette en genvej (lite-app) til. Tryk derefter på menuknappen (tre prikker)) øverst til venstre. Endelig skal du i det udskydelige panel vælge Tilføj til startskærm.

Bemærk: Dette virker kun i almindelige faner og ikke i inkognitotilstand.

 • Du får mulighed for at indtaste et navn til genvejen, før Chrome tilføjer den til din startskærm.

Bemærk: Du kan oprette genveje til websteder på Android-enheder på samme måde med andre populære webbrowsere, herunder Firefox.

Bemærk, at mens lite-apps oprettet af Native Alpha og Hermit fungerer som selvstændige apps (mere som website wrappers), fungerer genvejene oprettet af Chrome som en browserfane snarere end som en selvstændig app. Uanset hvad, er det stadig en god mulighed, især hvis du ikke kan gide at installere endnu en app på din telefon.

Lav Android-apps ud af websteder for at spare lagerplads og forbedre privatlivets fred

Ved at omdanne websteder til apps behøver du ikke længere at give nogen invasiv tilladelse til at køre disse tjenester på din telefon. De vil heller ikke køre i baggrunden, sende dine private data tilbage til deres servere og sluge batteri, mens de gør det. Så brug vores guide ovenfor til at omdanne websteder til apps på din Android-telefon, og lad os vide, hvilken metode du valgte og for hvilke websteder du valgte. Hvis du vil forbedre privatlivets fred på din telefon yderligere, kan du lære, hvordan du ændrer dine DNS-indstillinger på Android, og hvordan du låser din Facebook-profil på iPhones og Android.

Artiklen fortsætter under annoncen