Sådan opretter du brugerdefinerede stemmestyringskommandoer i macOS Catalina

4. juli 2021 Slået fra Af Patrick Nielsen

Med macOS Catalina har Apple introduceret “Stemmestyring” for at give en bedre måde at styre Mac’en med stemmen. Og efter hvad jeg kan se efter at have prøvet det på min MacBook, fungerer det ret godt. Faktisk finder jeg det til tider mere praktisk at interagere med macOS-enheden ved hjælp af stemmekommandoer i stedet for traditionelle indtastningsmetoder. Siris talegenkendelsesmotor kombineret med evnen til at genkende flere apps, etiketter og kontrolelementer har spillet en afgørende rolle for at gøre dikteringsfunktionen effektiv. Selv om macOS tilbyder mange færdige kommandoer, kan du vælge at oprette brugerdefinerede stemmestyringskommandoer på din Mac for at få en personlig oplevelse. Og det er præcis, hvad jeg vil vise dig i denne hands-on-guide!

Opret brugerdefinerede stemmekommandoer og ordforråd på Mac

Udover at finjustere brugerdefinerede kommandoer kan du også oprette dit eget ordforråd til diktering. Hvis du vil have bedre kontrol, må du ikke undlade at lave dit eget sæt ordforråd. Bortset fra det, er der et par ting, der er værd at huske på forhånd:

 • Først og fremmest bruger stemmestyring fra nu af kun Siri-talegenkendelsesmotoren til amerikansk engelsk. Andre sprog bruger den talegenkendelsesmotor, der tidligere var tilgængelig med Enhanced Dictation-funktionen.
 • Hvis du bruger en proxyserver på din Mac, skal du muligvis deaktivere den, da Voice Control muligvis ikke kan downloades på din enhed.

Nu hvor alt ser klart ud, kan vi komme i gang med trinene!

Aktiver stemmestyring på macOS

Du kan hurtigt slå stemmestyring til på din Mac blot ved at aktivere Siri og bede den om at få arbejdet gjort for dig. Desuden kan du også få det gjort fra Systemindstillingerne.

Artiklen fortsætter under annoncen

1. Klik på Apple Menu øverst til højre -> Systemindstillinger -> Tilgængelighed.

Læs også  Sådan sættes en AirTag i tabt tilstand

2. Klik nu på Stemmestyring i sidebaren. Herefter skal du sørge for at markere feltet for “Enable Voice Control”.

Herefter skal du vente et minut eller to for at lade macOS downloade Voice Control på din Mac. Når stemmestyring er slået til, vises en mikrofon på skærmen.

 • Baseret på dine behov kan du vælge det foretrukne sprog til stemmestyring. Hvis du vil tilføje et sprog, skal du klikke på rullemenuen ud for Sprog og derefter klikke på Tilføj sprog. Derefter skal du vælge dit foretrukne sprog. Hvis du nogensinde ønsker at fjerne det, skal du vælge Customize og fravælge sproget. Derefter skal du klikke på OK.
 • Der er også mulighed for at ændre mikrofonen. Det gør du ved at klikke på Mikrofon drop-down-menuen og derefter vælge den foretrukne indstilling.
 • Afspil lyd, når en kommando genkendes: Sørg for at markere dette felt, hvis du vil have din Mac til at afspille en lyd for at bekræfte, at den har genkendt en bestemt kommando.

Hvis du vil sætte stemmestyring på pause og stoppe den med at lytte, skal du blot sige “Gå i dvale” eller blot klikke på Dvale. Hvis du vil genoptage Voice Control, skal du enten sige eller klikke på “Vågn op.”

Artiklen fortsætter under annoncen

Tilpas Voice Control-kommandoer på macOS

 1. Start Systemindstillinger -> Tilgængelighed.

2. Sørg for, at Stemmestyring er valgt i sidebaren. Klik nu på Kommandoer.

3. Herefter bør du se flere foruddefinerede stemmestyringskommandoer. Standardkommandoer er grupperet i flere kategorier såsom Overlays & Mouse, Basic Navigation, Text Editing, Text Deletion, Dictation, Text Selection og Text Navigation.

Sæt kryds ved de kommandoer, du vil bruge, og fjern krydset ved de unødvendige kommandoer. Desuden kan du vælge de foretrukne for at tjekke yderligere sætninger for dem. Hvis du vil tilføje en ny kommando, skal du klikke på “+”.

Læs også  Sådan importeres adgangskoder til Google Chrome

5. Dernæst har du tre muligheder:

Artiklen fortsætter under annoncen
 • Når jeg siger:
  • Når jeg siger: Indtast sætningen/ordet for at fremkalde en bestemt handling.
  • While using: Vælg en foretrukken app.
  • Perform: Vælg den ønskede handling.

  Til sidst skal du sørge for at klikke på Done for at bekræfte. Alle de brugerdefinerede kommandoer vises øverst på kommandolisten.

  Fremover kan du bruge disse stemmestyringskommandoer til at navigere eller interagere med din Mac. Hvis du nogensinde beslutter dig for at slette en kommando, du tidligere har oprettet, skal du vende tilbage til stemmestyringsindstillingerne og vælge kommandoen i afsnittet Tilpasset. Derefter skal du klikke på Fjern knappen

  Tilpas stemmestyringsvokabular

  1. Start Systemindstillinger -> Tilgængelighed.

  2. Sørg for, at indstillingen Stemmestyring er valgt i sidebaren. Klik derefter på indstillingen Vocabulary (Ordforråd).

  3. Klik derefter på “+” knappen for at tilføje en sætning/et ord. Klik derefter på Save for at afslutte.

  Artiklen fortsætter under annoncen

  Finjuster stemmestyringskommandoer på Mac

  Sådan kan du altså oprette brugerdefinerede stemmestyringskommandoer på macOS for at styre din enhed mere komfortabelt ved hjælp af stemmen. Disse kommandoer kan være praktiske i flere situationer, hvor du ønsker at gøre interaktionen med din computer lidt mere bekvem. Ud over denne bemærkelsesværdige funktion er macOS Catalina kommet med flere nye funktioner som skærmtid, en fuldgyldig Apple Music-app og godkendt til at lade Apple Watch-brugere låse Mac op med lethed. Hvilken er din foretrukne nye funktion og hvorfor? Glem ikke at fortælle om det i kommentarerne nedenfor.