Sådan deaktiverer du autoplay-videoer i Chrome, Firefox og Microsoft Edge

7. juni 2021 Slået fra Af Patrick Nielsen

Automatisk afspilning af videoer på websteder kan være en stor plage, der bruger værdifulde data og sænker din internetforbindelse. Det er et endnu større problem, når videoer afspilles i baggrunden, især på websteder, der automatisk afspiller den ene video efter den anden uden tilladelse. Hvis du er træt af websteder, der følger denne praksis, vil vi i dag vise dig, hvordan du deaktiverer autoplay-videoer i din webbrowser (Google Chrome, Firefox og Microsoft Edge). Denne vejledning vil hjælpe dig med at slippe af med en af de største irritationsmomenter på internettet.

Deaktiver autoplay-videoer i din webbrowser (Opdateret juni 2021)

Denne vejledning viser dig, hvordan du deaktiverer autoplay-videoer i Google Chrome, Mozilla Firefox og Microsoft Edge på desktops og mobiler. Så lad os komme i gang uden yderligere omsvøb.

Stop autoplay-videoer på Google Chrome

Google Chrome tilbyder ikke en indbygget metode til at deaktivere autoplay-videoer. Du kan kun slå autoplay-videoer fra ved at gå til Settings -> Site Settings -> Additional Content Settings -> Sound, men denne mulighed slår alle videoer fra globalt (på alle websteder), hvilket ødelægger mediefunktionaliteten på alle websteder, herunder YouTube og Twitch. Så for at deaktivere autoplay-videoer i Chrome på skrivebordet skal du bruge en tredjepartsudvidelse.

Windows og Mac

Der findes flere udvidelser fra tredjeparter, der kan blokere autoplay-videoer på Chrome med varierende succes. Den bedste Chrome-udvidelse til at deaktivere autoplay-videoer i 2021 er Autoplay Stopper, som virker som annonceret på alle de websteder, jeg har kontrolleret, herunder YouTube, CNN og CNET. Den giver dig også mulighed for at forbedre dit privatliv og din sikkerhed ved at deaktivere “Flash detection for websites” nu, hvor Flash har nået slutningen af sin levetid, og HTML5 har overtaget pladsen for altid. Mens du er i gang, bør du også se, hvordan du afinstallerer Flash fra din computer.

Artiklen fortsætter under annoncen

I modsætning til mange andre lignende udvidelser opdateres Autoplay Stopper regelmæssigt, og den seneste version blev udgivet i marts 2021. Faktisk har udvidelsen allerede set mindst fire opdateringer i år, så du kan være sikker på, at eventuelle ændringer på serversiden fra websteder for at omgå autoplay-blokeringerne vil blive tacklet hurtigt af udvikleren.

Tilføj Autoplay Stopper til Google Chrome (Gratis)

Android og iOS

Ligesom på desktops blokerer Google Chrome på mobilen heller ikke længere autoplay-videoer. Du kunne engang blokere autoplay-medier i Chrome til Android, men den funktion er siden blevet forældet. Du kan stadig slå videoer fra i Google Chrome til Android (Indstillinger -> Indstillinger for websted -> Lyd), men igen vil det slå alle videoer fra alle websteder fra hver gang.

I modsætning til Firefox til Android, som understøtter flere populære tilføjelser, tilbyder Chrome til Android ikke understøttelse af udvidelser. Det betyder, at der fra april 2021 ikke er nogen måde at blokere autoplay-medier i Chrome på mobile enheder, herunder Android, iOS og iPadOS, på.

Stop autoplay-videoer i Mozilla Firefox

I modsætning til Google Chrome tilbyder Mozilla Firefox dig indbyggede muligheder for at deaktivere autoplay-medier på både stationære og mobile enheder.

  • Windows 10

Her er hvordan du kan deaktivere autoplay-videoer i Firefox i Windows 10:

1. Åbn Mozilla Firefox på din computer, og klik på hamburgermenuen øverst til højre i hjørnet. Vælg nu ‘Options’ fra rullemenuen.

2. I vinduet Indstillinger skal du vælge Privatliv og sikkerhed i venstre sidebar. Under afsnittet ‘Permissions’ i højre rude skal du klikke på‘Settings…’ ved siden af Autoplay.

Artiklen fortsætter under annoncen

3. I popup-vinduet skal du klikke på rullemenuen ud for ‘Standard for alle websteder’ og vælge‘Block Audio and Video’. Sørg for at gemme dine ændringer ved hjælp af den blå “Save Changes” knap nederst i vinduet.

4. Når Firefox blokerer medier på et websted (f.eks. på YouTube), vil du se et særligt ikon [1] i adresselinjen. Klik på dette ikon for at åbne drop-down-panelet Webstedsoplysninger, hvor du kan vælge indstillingen “Tillad lyd og video” fra drop-down-menuen ved siden af “Autoplay” for at sætte webstedet på whitelist. Det betyder, at videoer vil blive afspillet automatisk, næste gang du besøger webstedet, medmindre du manuelt fjerner webstedet fra din whitelist.

5. Hvis du vil have endnu mere omfattende muligheder for at blokere autoplay i Firefox, skal du justere nogle få indstillinger i about:config. Det gør du ved at skrive about:config i Firefox’ adresselinje og trykke på Enter. Hvis du vil afvise advarslen og få adgang til avancerede indstillinger, skal du klikke på “Accepter risikoen og fortsæt“.

6. På siden about:config skal du søge efter media.autoplay ved hjælp af den dedikerede søgelinje øverst på siden. Ændr nu følgende indstillinger: media.autoplay.default = 5 [0=allow, 1=block audible, 2=prompt, 5=block all] media.autoplay.blocking_policy = 2 media.autoplay.allow-extension-background-pages = false media.autoplay.block-event.enabled = true

Artiklen fortsætter under annoncen

Dette skulle stoppe alle autoplay-videoer globalt på alle websteder i Mozilla Firefox på din Windows 10- eller macOS-computer.

Android

Ligesom sin computermodpart tilbyder Firefox på mobil også en indbygget mulighed for at deaktivere autoplay-videoer på websteder. Her er hvordan du får adgang til funktionen:

1. Åbn Firefox på din Android-telefon, og tryk på menuen med tre prikker øverst til højre i hjørnet. I popup-menuen skal du vælge Indstillinger.

2. På siden Indstillinger skal du vælge “Site permissions” (Tilladelser til webstedet) og derefter trykke på indstillingen “Autoplay” på den næste side.

Artiklen fortsætter under annoncen

3. Til sidst skal du vælge indstillingen “Blokér lyd og video“, som vi gjorde på desktop-browseren.

Stop Autoplay-videoer på Microsoft Edge

Microsoft har afsluttet understøttelsen af Edge Legacy. Den nyeste version af Microsoft Edge er baseret på Chromium, ligesom Google Chrome. I modsætning til sidstnævnte tilbyder den dog en indbygget mulighed for at deaktivere autoplay-medier på både desktops og mobiler. Her vil vi vise dig, hvordan du deaktiverer autoplay-videoer i Microsoft Edge både på Windows 10 og Android.

Læs også  Sådan planlægger du automatisk nedlukning på Windows 10

Windows 10

Som standard giver Microsoft Edge dig kun mulighed for at “Begrænse” autoplay på websteder. Du kan dog bruge et Microsoft Edge-flag til at “blokere” alle autoplay-videoer. Sådan gør du:

1. Først og fremmest skal du åbne Microsoft Edge på din computer. Skriv nu edge://flags/ i adresselinjen, og tryk på Enter. På siden med Edge-flag skal du søge efter “autoplay” på siden med Edge-flag. Du bør finde en enkelt post: Vis blokering i indstillingerne for autoplay. Brug rullemenuen ved siden af for at ændre værdien til “Enabled“. Genstart din browser.

Artiklen fortsætter under annoncen

2. Skriv nu edge://settings/content/mediaAutoplay i adresselinjen, og tryk på Enter. Her finder du indstillingen “Styr, om lyd og video afspilles automatisk på websteder“. Brug rullemenuen til at ændre indstillingen til “Blokér”. Ændringen vil blive automatisk gemt, og videoer afspilles ikke længere automatisk på websteder.

Bemærk: Uden det første trin finder du kun to muligheder under Autoplay – “Tillad” og “Begræns”. Muligheden “Bloker” vises kun, når du aktiverer flaget “Vis blokeringsmulighed”.

Android

Sådan deaktiverer du autoplay-videoer i Microsoft Edge på Android:

1. Åbn Microsoft Edge på din Android-telefon eller -tablet. Tryk på menuen med tre prikker nederst, og vælg “Indstillinger” i det udskydelige panel.

Artiklen fortsætter under annoncen

2. På siden Indstillinger skal du trykke på Sitetilladelser på siden Sitetilladelser. På den næste side skal du rulle nedad og vælge Medier.

3. På siden Medieindstillinger kan du se, at ‘Autoplay’ som standard er aktiveret. Hvis du vil deaktivere denne indstilling, skal du trykke på den, og slå skiftevis knappen fra på den næste side.

Det var det. Nu vil ingen medier (lyd eller video) automatisk blive afspillet på noget websted, mens du surfer på internettet på Microsoft Edge til Android.

Genopnå din fornuft ved at stoppe autoplay-videoer i din webbrowser

Autoplay-video og -lyd kan være en rigtig plage, mens du surfer på nettet, så vi håber, at vores vejledning vil hjælpe dig med at slippe af med denne irritation for altid. Nu hvor du ved, hvordan du kan gøre en ende på denne plage, mens du surfer på internettet, bør du også se, hvordan du kan slippe af med andre irritationsmomenter. På din Windows 10-computer kan du lære, hvordan du deaktiverer notifikationer og fjerner alle annoncer fra styresystemet.

Artiklen fortsætter under annoncen