Guide til at ændre app-tilladelser på Android

23. maj 2021 Slået fra Af Patrick Nielsen

I de seneste par år har Android-opdateringer primært været fokuseret på at forbedre styresystemets beskyttelse af personlige oplysninger. Med de seneste Android-versioner har Google givet brugerne mere kontrol over, hvordan apps kan få adgang til data og bruge forskellige funktioner på Android-enheder. En bemærkelsesværdig forbedring har været på Androids app-tilladelser, og i dag vil vi se på, hvordan du kan ændre app-tilladelser på Android.

Ændr app-tilladelser på Android

Du kan enten ændre tilladelsen fra en apps indstillingsside eller bruge Android permission manager til at administrere tilladelser effektivt. Læs videre til slutningen for at få at vide, hvordan du kan ændre tilladelser ved hjælp af begge disse metoder. Uden yderligere forsinkelse, lad os komme i gang.

Hvad er app-tilladelse, og hvorfor er det vigtigt?

Som navnet antyder, er indstillinger for app-tilladelser en mekanisme, der giver brugerne mulighed for at give eller tilbagekalde de tilladelser, der er nødvendige for, at apps kan få adgang til forskellige data og hardware på din Android-telefon. Via Androids tilladelsesadministrator har du granulære kontrolmuligheder til at bestemme, om en app skal have tilladelse til at få adgang til følsomme oplysninger på din telefon. Hvis du opdager, at en app kræver tilladelser til at få adgang til data, der ikke nødvendigvis er relevante for appens formål, kan du derfor nemt afvise eller tilbagekalde tilladelsen.

Liste over apptilladelser på Android

For Android-telefoner, der kører Marshmallow (6.0) og derover, er følgende standardtilladelser:

 • Kropssensorer
 • Kalender
 • Opkaldslister
 • Kamera
 • Kontakter
 • Placering
 • Mikrofon
 • Telefon
 • Fysisk aktivitet
 • SMS
 • Lagring og hukommelse

Ændre app-tilladelser for individuelle apps

1. Når du installerer en ny app, anmoder den om tilladelse fra dig. Hvis du leder efter en måde at justere apptilladelsen for en bestemt app efter at have givet tilladelsen, kan du gøre det fra appens indstillingsside. Åbn Indstillinger, og tryk på Apps og meddelelser. Baseret på din enheds brugerdefinerede skin finder du muligheden for at åbne applisten på denne side. I dette tilfælde er muligheden for at udvide app-listen ved at trykke på “Se alle 287 apps.”

apps and notifications settings

2. Vælg den app, der har brug for justeringer af app-tilladelser fra app-listen, og tryk på den for at få adgang til dens indstillingsside. Fra denne side skal du trykke på afsnittet “Tilladelser” for at administrere tilladelserne. Du kan nu se de tilladte og nægtede tilladelser for appen.

app permissions page

3. Hvis du ser unødvendige tilladelser her, skal du blot trykke på dem og vælge Afvise. På den anden side kan du trykke på en af de nægtede tilladelser og vælge “Tillad”, hvis du ønsker at give yderligere tilladelser, så appen kan fungere efter hensigten.

allow or deny permission

Ændre apptilladelser efter kategori

Android giver brugerne mulighed for at skifte apptilladelser efter kategori. Med andre ord kan du se en liste over apps, der bruger den samme tilladelse, og vælge at acceptere eller tilbagekalde den. Du kan få adgang til denne tilladelsesadministrator fra Indstillinger -> Apps og meddelelser -> App-tilladelser.

Vælg en af tilladelseskategorierne for at få vist listen over apps, der har adgang til den. Fra denne side kan du nemt justere tilladelsen til apps baseret på kategori. Du kan følge de samme trin for at kontrollere apptilladelser i alle kategorier. For at være på den sikre side bør du helt sikkert kontrollere apps, der har adgang til kameraet, placering, kontakter, SMS og mikrofon.

Hvis du bruger en telefon, der kører Android 10, kan du vælge kun at give tilladelse til placering, når du bruger appen. Android 11 tager dette til det næste niveau med indførelsen af engangstilladelser til placering, mikrofon og kamera. På samme måde kan du konfigurere automatisk at fjerne tilladelser til ubrugte apps på din Android 11-enhed ved at skifte mellem “Fjern tilladelser, hvis appen ikke bruges” på siden Tilladelser.

Juster apptilladelser for bedre privatliv

Sådan kan du justere apptilladelser, så du sikrer, at apps ikke har unødvendige tilladelser på din Android-telefon.