Framework Laptop – bærbar computer du selv kan bygge og opgradere

4. marts 2021 0 Af Mathias

Det kan se ud som en MacBook fra første glimt, men så igen, mange bærbare producenter forsøger at efterligne Apples MacBook Pro- og Air-design. En nærmere gennemgang gør det klart, at dette ikke er en Apple-computer.

Framework Laptop er nemt det mest spændende bærbare projekt i 2021 indtil videre og vi har lige set en masse interessante nye NoteBooks, der kommer i butikkerne i år.

Hvad der adskiller Framework Laptop er noget, du normalt kun ser på desktops. Framework Laptop er en modulær maskine, som du kan bygge og genopbygge til enhver tid og opgradere de dele du lyster.

Vi har set mange spændende modulære projekter gennem årene, herunder smartphones (husker du Googles Ara?) og smartwatches. Disse projekter blev hurtigt skrottet. Men Framework Laptop har faktisk en chance for at overleve. Det er fordi det er den slags produkt, som brugerne måske ønsker at opgradere.

Artiklen fortsætter under annoncen

En af de gode ting ved MacBooks er, at de næsten altid overgår deres Windows-konkurrenter når det kommer til ydeevne og batterilevetid. Men nyere modeller giver dig ikke mulighed for at opgradere noget som helst.

Hukommelsen og SSD er loddet fast på bundkortet, da Apple søger at få mest muligt ud af det interne rum til batterimoduler. Det hjælper også med bundlinjen, da købere kun kan opgradere hukommelse og lagerplads, når de køber enheden fra Apple. Det samme gælder for nogle Windows 10-design. For ikke at nævne, at bærbare computere ikke lader dig opgradere CPU’en og GPU’en, som du ville gøre med et skrivebord.

Framework Laptop
Et kig på Framework Laptop’s interne komponenter . Billedkilde: Framework

Rammebæreren vil lad dig bytte ind og ud alt undervejs, forudsat at udskiftninger er tilgængelige. Det inkluderer bundkort, opbevaring, hukommelse, tastatur og batteri. Du får en skruetrækker i pakken til enten at samle enheden selv eller som en påmindelse om, at du har kontrol. Framework giver dig også mulighed for at bytte skærmbilledet og tilpasse de magnetiske rammer.

Læs også  Xiaomis skræmmende nye CyberDog kan løbe og lave baglæns saltoer

Den modulære bærbare Framework løser også et problem, som MacBooks har. Den kommer med flere porte, og du kan selv bestemme hvilken side du vil placere dem på.

Artiklen fortsætter under annoncen

Framework Laptop er beregnet til at være en højtydende enhed med en 13,5-tommers skærm med 2256 x 1504 opløsning (3: 2 billedformat), Full HD 60fps-webkamera med hardware-fortrolighedsfunktioner, et stort 55Wh-batteri med “høj cykluslevetid” og et tastatur med en 1,5 mm nøglekørsel.

Processoren der driver hele herligheden er en 11. generations Intel Core-processor, der understøtter Wi-Fi 6E, op til 64 GB DDR4 RAM og op til 4 TB NVME Gen4-lager. De modulære porte inkluderer USB-C, USB-A, HDMI, DisplayPort, microSD, ultrahurtig lagerplads, 3,5 mm hovedtelefonstik og andet.

På trods af at det er en modulær enhed, er den ikke voluminøs. Den kommer til at veje 1,3 kg og måle 15,85 mm på det tykkeste sted.

Pointen med Framework Laptop er at hjælpe dig med at reducere spild og påvirkningen på miljøet. Bortset fra det modulære design, der giver dig mulighed for selv at servicere den bærbare computer og forlænge dens levetid, er der andre miljøvenlige aspekter ved den. Den er lavet af 50% genanvendt aluminium efter forbruger og ca. 30% genanvendt plast. Ifølge virksomheden er emballagen også fuldt genanvendelig.

Det hele lyder godt på papir, og Framework Laptop kan også blive et kæmpe hit. “Vi valgte en ambitiøs mission og samlede et utroligt team til at levere på det, hvilket bragte erfaring fra holdet bag Oculus, og design og ingienører fra bl.a. Apple, Google, Lenovo og flere.” siger virksomheden.

Men kun tiden vil vise, om dette ambitiøse projekt virkelig kan komme ordentligt i gang og konkurrere med MacBook, Lenovo, Dell og HP bærbare computere. Enheden vil være klar til forsendelse til sommer med endelige konfigurationer, priser, forudbestilling og udgivelsesdatoer, der meddeles på et senere tidspunkt.