Sådan tjekker du, om din konto var en del af Facebooks databrud 2021

4. juni 2021 Slået fra Af Patrick Nielsen

Det er ikke overraskende, at Facebook er blevet ramt af endnu et massivt brud på datasikkerheden. Som vi har rapporteret, er et stort datasæt med 533 millioner Facebook-brugere, næsten 20 % af brugerbasen, blevet lækket på et populært hackerforum. Dataene omfatter bl.a. telefonnumre, e-mailadresser, navne, køn, fødselsdato, placering, forholdsstatus og arbejdsgiveroplysninger. Det er kommet frem, at hackere har udnyttet en sårbarhed i Facebook til at få fat i disse personlige data. Så hvis du vil tjekke, om din Facebook-konto er blevet krænket i forbindelse med det nylige datalæk, kan du følge vores guide nedenfor. Vi har også samlet en guide til at sikre din Facebook-konto, hvis dine data blev lækket online.

Tjek, om din konto blev udsat i Facebooks datalækage (april 2021)

Selv om denne guide især handler om Facebook, kan du bruge de samme trin til alle dine onlinekonti for at tjekke, om der er sket databrud i fremtiden, og beskytte din konto. Jeg vil stærkt anbefale dig at gennemgå det næste afsnit for at sikre din konto.

1. Den nemmeste og hurtigste metode til at tjekke, om din Facebook-konto var en del af det seneste datalækage, er webstedet haveibeenpwned.com. Klik på ovenstående link for at åbne hjemmesiden, og indtast den e-mailadresse, der er knyttet til din Facebook-konto. Klik derefter på “Pwned?”-knappen.

2. Hvis dine data er blevet eksponeret på internettet fra en hvilken som helst app eller et hvilket som helst websted, ikke kun Facebook, vil webstedet vise meddelelsen “Åh nej – pwned!“.

Artiklen fortsætter under annoncen

3. For at finde ud af, om lækagen rent faktisk er fra Facebook, skal du scrolle ned og gå igennem hele listen over brud. Hvis listen nævner Facebooks lækage fra april 2021, betyder det, at din Facebook-konto var en del af det nylige databrud. Du kan se, hvordan beskeden ser ud i skærmbilledet nedenfor. Selv hvis det er et tidligere læk, bør du gå videre og sikre din onlinekonto.

Læs også  Sådan ændres WhatsApp-baggrund til individuelle chats på iPhone og Android

4. Hvis det nylige Facebook-læk har udsat dine private data online, bør du følge den række trin, der er nævnt nedenfor for at sikre din konto mod ondsindede aktører.

Sikre din konto efter Facebook-databrud

  • Sådan ændrer eller nulstiller du Facebook-adgangskoden

1. Først og fremmest skal du ændre adgangskoden til din Facebook-konto med det samme. Log ind på Facebook, helst fra en enhed, som du har brugt til at surfe på hjemmesiden. Derefter skal du klikke på dette link for at åbne direkte sikkerhedsindstillingerne på Facebook.

2. Hvis du bruger Facebook-appen på din smartphone, skal du trykke på hamburgermenuen fra den øverste navigationslinje. Naviger derefter til “Indstillinger og privatliv -> Indstillinger -> Sikkerhed og login” i appen.

Artiklen fortsætter under annoncen

3. Derefter skal du, uanset platformen, klikke på “Skift adgangskode” under afsnittet “Login”. Her skal du indtaste din gamle adgangskode og oprette en ny adgangskode. Jeg vil foreslå, at du opretter en stærk adgangskode ved hjælp af LastPass’ online adgangskodegenerator. Sørg for at notere din adgangskode, hvis du ikke bruger en adgangskodeadministrator.

  • Aktiver to-faktor-autentifikation på Facebook

Når du har ændret adgangskoden, skal du aktivere to-faktor-autentifikation (2FA) for at beskytte din Facebook-konto. Vi har allerede skrevet en detaljeret vejledning om, hvordan du aktiverer 2FA på Facebook, gennemgå den, og du vil få det sat op i løbet af et øjeblik.

  • Opsæt online advarsler om databrud

Du er nu et skridt nærmere på at beskytte din Facebook-konto. Du kan nu oprette en notifikationstjeneste for fremtidige brud via haveibeenpawnd. Hvis din e-mail findes i fremtidige lækager på nettet, ikke kun på Facebook, vil webstedet advare dig via e-mail. Du kan så skynde dig at ændre din adgangskode med det samme og oprette 2FA. For at komme videre skal du åbne haveibeenpawned.com og klikke på “Notify Me” i den øverste navigationslinje.

Indtast nu din e-mail, og klik på “notify me of pwnage“. Åbn derefter din indbakke til e-mail og bekræft e-mailadressen. Du har med succes oprettet en advarselstjeneste for eventuelle Facebook-lignende online-databrud i fremtiden.

Læs også  Sådan installeres Windows Essentials og deres alternativer på Windows 10
Artiklen fortsætter under annoncen
  • Dobbelttjek for password-lækager

Bortset fra det vil jeg anbefale dig at tjekke, om dit password er blevet lækket et sted på internettet. Det kan du gøre ved at åbne sektionen ‘Passwords’ på haveibeenpwned.com. Her skal du indtaste den adgangskode, som du bruger til onlinekonti. Hvis din adgangskode nogensinde har været en del af et datalæk, skal du ændre den med det samme og holde op med at bruge den adgangskode på andre websteder i fremtiden.

  • Fjern tredjepartsadgang fra Facebook

Som en sikker praksis skal du også fjerne tredjepartsadgang til din Facebook-konto, og fra nu af skal du ikke give tilladelse til alle tredjeparts-apps til din konto. I årenes løb har vi set tredjepartsapps blive en kilde til datalækager fra Facebook.

  • Brug password manager til at oprette stærke passwords

Endelig bør du bruge password managers til alle dine onlinekonti. Adgangskodeadministratorer kan hjælpe med at oprette stærke, ubrydelige adgangskoder. De er beskyttet med AES 256-bit-kryptering. De kan ikke tvinges til at blive bruteforceret gennem et angreb.

Beskyt dine Facebook-konti efter databrud

Sådan kan du altså tjekke, om din Facebook-konto er blevet brudt i forbindelse med et nyligt datalækage. Jeg har også givet en endelig vejledning til at mindske fremtidige risici og beskytte dine konti mod ethvert angreb. Hvis du er skuffet over Facebooks fortsatte slappe sikkerhed, kan du gå videre og slette Facebook permanent. Du kan hoppe over til populære Facebook-alternativer som Twitter, Instagram og andre. Anyway, det er alt fra os. Hvis du støder på problemer, mens du gennemfører nogen af disse trin, så kommenter nedenfor og lad os vide det. Vi vil helt sikkert forsøge at hjælpe dig.

Artiklen fortsætter under annoncen