Sådan slettes metadata fra fotos, inden du sender online

15. januar 2021 Slået fra Af Mathias

De fotos, du tager med moderne digitale kameraer, inklusive de på din smartphone, inkluderer ofte personlige oplysninger, såsom din placering, din kameramodel og endda navne. Kendt som EXIF-data (Exchangeable Image File Format) eller ‘Metadata’ er oplysningerne indlejret i hvert billede og kan kompromittere dit privatliv. Så for at hjælpe dig med at forbedre dit privatliv online, vil vi fortælle dig, hvordan du sletter metadata fra fotos og videoer, før du sender dem på sociale mediesider, herunder Facebook, Twitter, Instagram, YouTube og mere.

Slet metadata fra fotos, inden du sender online

EXIF-data i fotos og videoer kan ikke kun hjælpe annoncører med at spore dig online, det kan også hjælpe stalkere og kriminelle med at få mere information om dig. Hvis det lyder skræmmende, skal du ikke være bange, for vi fortæller dig nøjagtigt, hvordan du kan slette metadata fra fotos og videoer, før du sender dem online. Vi fortæller dig også om, hvad der er metadata, og hvordan det kan udgøre en fare for dit online privatliv, hvis du ikke er forsigtig. Så uden yderligere ado, lad os blive revner.

Indholdsfortegnelse +

Hvad er metadata, og hvorfor skal de slettes?

Ordet ‘metadata’ henviser bogstaveligt til uddrag af data, der giver information om andre data. Det hjælper typisk brugerne med at finde relevant information, organisere elektroniske ressourcer og give digital identifikation. I tilfælde af digitale multimediefiler, såsom lyd, video og fotografier, henviser det til oplysninger, der er knyttet til disse filer, såsom placering, enhedstype, dato taget osv. Det er derfor ikke svært at se, hvorfor det ville være klogt for at slette billedmetadata, før du deler dem online.

Artiklen fortsætter under annoncen

Så hvilke nøjagtige oplysninger eller EXIF-data forventer du at finde i dine fotos og videoer? For eksempel, hvis du snappede et foto med et digitalt kamera af en hvilken som helst beskrivelse på Taj Mahal, bliver alle disse oplysninger (dato, placering, enhed) en del af fotografiet for evigt. Selvom dette er beregnet til at hjælpe brugerne med at identificere filen i fremtiden, kan det også afsløre en masse information om dig for fremmede. Dette kunne ikke kun kompromittere dit digitale privatliv, men muligvis også få dig i problemer med stalkere og kriminelle i det virkelige liv.

Ligesom dine internetudbydere (ISP’er) typisk indsamler metadata for netværksbrug fra din internetforbindelse med henblik på trafikanalyse, bruger regeringer og retshåndhævende myndigheder ofte også metadata til masseovervågning af borgere. I en digital-første økonomi er 100% digitalt privatliv sandsynligvis en rørdrøm, men du ville gøre det godt at tage forholdsregler for at fjerne så meget af dine private oplysninger som muligt fra dine online fotos, videoer og lyd. Så i dag fortæller vi dig, at du kan fjerne EXIF-billeddata, før du deler dem online.

Læs også  Sådan får du macOS Dynamic Wallpaper på Windows 10

Sådan slettes metadata fra fotos

Du kan slette metadata fra fotos på en hvilken som helst af de førende desktop- og mobilplatforme, inklusive Windows, Android, iOS, macOS og Linux. I denne vejledning viser vi dig, hvordan du gør det på Windows 10 og Android.

Slet billedmetadata i Windows 10

Der er masser af tredjepartsprogrammer, der kan slette billedmetadata i Windows 10, men Microsoft tilbyder også en indbygget metode, der er ved langt den nemmeste og mest bekvemme. Sådan gør du det:

Artiklen fortsætter under annoncen
 • Højreklik på målbilledet, og vælg ‘Egenskaber’ i popup-vinduet.
 • Delete Image Metadata in Windows 10

  • I det næste vindue skal du klikke på fanen ‘Detaljer’ øverst. Du får vist en liste, der indeholder attributter såsom navn, dato, størrelse og mere. Du kan redigere nogle af værdierne manuelt eller klikke på ‘Fjern egenskaber og personlige oplysninger’.

  Delete Image Metadata in Windows 10 Delete Image Metadata in Windows 10

 • I det næste vindue kan du enten oprette en kopi af billedet uden metadata eller individuelt vælge de værdier, der skal slettes fra det originale billede. For at fjerne alle metadata fra det originale billede skal du klikke på ‘Vælg alt’> ‘OK’.
  • Det er det. Du har slettet alle de valgte værdier fra billedet. Det er så let at slette billedmetadata i Windows 10.

  Slet billedmetadata i Android

  I modsætning til Windows tilbyder Android ikke nogen indbygget mulighed for at skrubbe dine fotos af EXIF-data. Der er dog masser af tredjepartsapps, der kan fjerne metadata fra fotos og videoer i Android. Til vores demo bruger vi en af de bedste og ældste apps i kategorien, kaldet Photo EXIF Editor.

  Artiklen fortsætter under annoncen

  Bemærk: Nogle Android-producenter tilbyder rudimentære muligheder for at fjerne billedmetadata med deres indbyggede Galleri-apps. Vi bruger dog tredjepartssoftware til at gøre instruktionerne identiske for alle enheder .

  • Download Photo EXIF Editor (gratis). Start appen, og giv den tilladelse til at få adgang til medier. Når du er på startskærmen, skal du vælge ‘Fotos’.

  Remove EXIF data Android

 • I det næste skærmbillede vil du se alle dine seneste fotografier. Tryk på målfotoet for at se, redigere eller slette EXIF-data. For at fjerne EXIF-data skal du trykke på Exif tegn på toppen -højre hjørne.
 • Fra skærmen ‘Fjern Exif’ kan du vælge de nøjagtige tags, du vil fjerne. Der er også en valgmulighed ‘Vælg alt’ [1] for at slette alle metadata på én gang. Tryk på knappen ‘Gem’ [2] øverst til højre for at gemme dine ændringer.
 • Læs også  Tips til redigering af levende fotos på iPhone som en professionel

  Remove EXIF data Android

  Bemærk: Når først du tryk på Gem-knappen, EXIF-data slettes fra billedet for evigt, så sikkerhedskopier billedet, hvis du vil have dataene til fremtidig reference .

  Artiklen fortsætter under annoncen

  Deaktiver Geo- tagging i Android

  Mens du ikke kan forhindre, at alle metadata knyttes til fotos , kan du deaktivere geo-tagging-funktionen i Android. Det bedste er, at du kan gøre det inden for Android-indstillinger uden behov for software fra tredjepart. Sådan deaktiverer du geotagging i Android:

  • Gå til Indstillinger> Apps og underretninger (det siger muligvis ‘Administrer apps’, ‘Apptilladelser’ eller noget lignende baseret på din producent). Udvid nu til visningen ‘Alle apps’, hvis du har brug for det.

  Disable Geo-tagging Delete Image Metadata in Windows 10

  Artiklen fortsætter under annoncen
  • Vælg kamera> Tilladelser.

  Disable Geo-tagging

  • Til sidst skal du slå ‘Location’ fra. Dette skulle forhindre din kameraapp i at samle din geografiske placering under optagelse af fotos og videoer.

  Disable Geo-tagging

  En anden måde at sikre, at ingen af de billeder, du lægger på sociale medier, indeholder EXIF-data, er at dele et screenshot billedet snarere end det originale billede. Det skyldes, at skærmbilleder ikke har nogen EXIF-data, som hjælper dig med at sende billeder uden metadata.

  Fjern EXIF-data fra billeder for at forbedre privatlivets fred

  Fjernelse af billeder EXIF-data er en nem måde, du kan beskytte dit privatliv online på. Nu hvor du ved, hvordan du gør det på både desktop og mobil, skal du sørge for at skrubbe dine fotos af EXIF-metadata hver gang, før du sender dem online. Hvis du bruger en iPhone, skal du også tjekke, hvordan du kan forbedre sikkerhed og privatliv i iOS 14.

  Artiklen fortsætter under annoncen

  Husk også at slette EXIF-dataene, før du deler dine fotos i chatapplikationer som WhatsApp, da de måske bruges for at spore dig. Hvis du er bekymret over WhatsApps nye politikændringer og spekulerer på, hvordan det vil påvirke dit online privatliv, kan du også overveje at skifte til Telegram. Før du gør det, skal du dog tjekke vores detaljerede sammenligning mellem WhatsApp, Telegram og Signal.