Sådan konverteres MBR til GPT på 3 enkle måder

30. december 2020 Slået fra Af Mathias

Da UEFI stort set har erstattet BIOS i de senere år, ændrer flere brugere deres diskpartitionstil fra MBR til GPT. Sidstnævnte er naturligvis den nyere standard, der kommer med en række fordele i forhold til den ældre teknologi, herunder hurtigere opstartshastighed, bedre OS-kompatibilitet (GPT understøtter de fleste operativsystemer, inklusive Windows Server og macOS), avanceret databeskyttelse og mere. Så i dag viser vi dig, hvordan du konverterer MBR til GPT i Windows 10 for at drage fordel af alt, hvad moderne hardware har at tilbyde.

Sådan konverteres MBR til GPT

Mens Windows tilbyder en naturlig løsning til at skifte mellem MBR og GPT, du er nødt til at slette alle data fra disken for at kunne bruge dem. Heldigvis har vi måder at gøre dette uden tab af data, og i dag vil jeg vise dig nøjagtigt, hvordan du gør det. Så uden videre, lad os se på, hvordan du konverterer diskpartitionstil på din pc fra MBR til GPT. Men inden det vil vi også se på, hvad der er MBR, og hvad der er GPT, og hvordan de påvirker den måde, du bruger din computer på.

Indholdsfortegnelse +

Hvad er GPT og MBR?

MBR (Master Boot Record) og GPT (GUID-partitionstabel) er to forskellige partitionstyper til harddiske , og begge bruges i vid udstrækning til diskpartitionshåndtering i Windows-computere. Sidstnævnte er den relativt nye teknologi og erstatter langsomt den arvede, fordi den er hurtigere, mere sikker og kan indbygget adressere større lagerdiske. Mens MBR-diske bruger standard-BIOS-partitionstabellen, bruger GPT-diske UEFI.

Hvordan er GPT bedre end MBR?

En stor fordel ved GPT-diske er, at du kan har mere end fire partitioner på hver disk . Det er også en forudsætning for store diske, for mens MBR understøtter diske med kun op til to terabyte (2 TB) i kapacitet, GPT kan håndtere et teoretisk maksimum på op til 18 EB (Exabyte) . Hvad mere er, på MBR-diske har du kun lov til at oprette op til 4 primære partitioner, mens du på en GPT-disk kan oprette op til 128 primære partitioner.

Artiklen fortsætter under annoncen

En anden ting, der går til fordel for GPT, er at den gemmer flere kopier af data på tværs af disken, hvilket gør det til en mere robust løsning med hensyn til sikkerhedskopiering af data. Til sammenligning gemmer MBR-diske partitionerings- og bootdataene ét sted, hvilket gør dem mere sårbare over for at blive overskrevet eller ødelagt. En ting at bemærke er dog, at GPT-diske ikke understøtter ældre BIOS-firmware

, så du bliver nødt til at konvertere partitionstypen fra GPT til MBR, før du kan bruge den som systemdisk i ældre pc’er.

Hvad skal man huske, når man konverterer fra MBR til GPT eller vice versa

Hvis du vil konvertere opstartsdisken på din pc fra MBR til GPT, skal du sørge for, at dit bundkort understøtter UEFI. Det skyldes, at bundkort med ældre BIOS ikke understøtter GPT-partition som startdrev.

Et andet vigtigt punkt at bemærke er, at mens der er flere gratis og betalte hjælpeprogrammer, der hjælper dig med at konvertere fra MBR til GPT, vil de fleste af de gratis metoder til konvertering mellem de to formater resultere i datatab. Der er dog en eller to måder at få det gjort gratis uden at miste data, og i dag viser vi dig nøjagtigt, hvordan du gør det.

Artiklen fortsætter under annoncen

Metode 1: Konverter MBR til GPT ved hjælp af Disk Management (Data Loss)

Bemærk: Sikkerhedskopier alle dine data, inden du bruger denne metode .

 • Søg efter ‘Denne pc’ i Windows-søgefeltet. Højreklik nu på resultatet, og vælg ‘Administrer’.
 • Sådan konverteres MBR til GPT på 3 enkle måder Sådan konverteres MBR til GPT på 3 enkle måder

  • Klik nu på ‘Diskhåndtering’ for at liste alle tilgængelige diske.

  Sådan konverteres MBR til GPT på 3 enkle måder

  Artiklen fortsætter under annoncen
  • Højreklik på hver partition af måldisken, og vælg ‘Slet lydstyrke’ for at rense disken.

  Sådan konverteres MBR til GPT på 3 enkle måder

  • Til sidst skal du højreklikke på måldisken og vælge ‘Konverter til GPT-disk’. Bekræft, hvis du bliver bedt om det.

  Convert MBR to GPT

  Metode 2: Konverter MBR til GPT ved hjælp af DiskPart (datatab)

  Bemærk: Sikkerhedskopier alle dine data, inden du bruger denne metode .

 • Åbn kommandoprompt som administrator. (Søg efter ‘cmd’ i Windows-søgefeltet og vælg ‘Kør som administrator’ under kommandopromptindstillingen).
  • Skriv ‘diskpart’ (uden anførselstegn) i kommandopromptvinduet, og tryk på Enter. Indtast derefter ‘listedisk’ og tryk på Enter.

  Sådan konverteres MBR til GPT på 3 enkle måder

  Artiklen fortsætter under annoncen

  Fra de diske, der er angivet af hjælpeprogrammet, skal du vælge den disk, du vil konvertere ved hjælp af kommandoen ‘vælg disk X’, hvor ‘X’ er det nummer, der er tildelt den disk, du vil konvertere. Slet nu alle data fra din valgte disk ved at køre kommandoen “ren”. Du får en besked, der siger “DiskPart lykkedes at rense disken” .

  Sådan konverteres MBR til GPT på 3 enkle måder

  • Endelig , skriv ‘konverter GPT’, og tryk på Enter. Vent et par sekunder på kommandoen. Du har succesfuldt konverteret disken fra MBR til GPT.

  Convert MBR to GPT Sådan konverteres MBR til GPT på 3 enkle måder

  Artiklen fortsætter under annoncen

  Bemærk: Hvis du kører ren kommando, slettes alt partitioner eller diskenheder på disken .

  Metode 3: Konverter MBR til GPT ved hjælp af Gptgen uden datatab

  , så jeg skriver “cd c: Brugere

  Artiklen fortsætter under annoncen

  Desktop Stuff File gptgen-1.1 ”

  (uden tilbud). Bemærk, at drevbogstavet afhænger af din installationsmappe.

  Gptgn

 • Kør kommandoen ‘list disk’ som beskrevet tidligere. For at konvertere partitionstabellen på din måldisk fra MBR til GPT, skriv kommandoen: ‘ gptgen.exe -w \. \ physicaldriveX ‘(uden anførselstegn) og tryk Enter (Bemærk at’ X ‘betegner den disk, du vil konvertere).
 • Convert MBR to GPT Using Gptgen

  Artiklen fortsætter under annoncen

 • Når kommandoen er udført, konverterer du MBR til GPT uden datatab. Du får muligvis en advarsel, der siger, at der ikke er nogen garanti for vellykket konvertering, men vælg muligheden for at fortsætte alligevel.
 • Andre metoder til at konvertere MBR til GPT uden datatab

  Hvis ovenstående processer synes for besværlige, kan du bruge andre mere brugervenlige måder til at konvertere dine diske fra MBR til GPT. Al større diskpartitionssoftware, inklusive Easus Partion Master, AOMEI Partition Assistant, MiniTool Partition Wizard og andre, giver dig mulighed for at konvertere MBR til GPT uden at miste data, men ikke med den gratis version. Så hvis du er villig til at betale op, kan det være den nemmeste måde at skifte mellem de to uden tab af data.

  Ofte Stilte spørgsmål

  Q. Hvordan konverterer jeg MBR til GPT ved hjælp af Rufus?

  Rufus er en software, der hjælper med at formatere og oprette bootbare USB-flashdrev, såsom USB-nøgler / pen-drev, hukommelsessticks osv. Du kan også bruge den til at tildele partitionstil under installationsprocessen.

  Artiklen fortsætter under annoncen

  Q. Hvordan starter jeg op i UEFI-tilstand?

  Når Windows er installeret, starter enheden automatisk i samme tilstand som den blev installeret med. Microsoft råder brugere til at installere Windows 10 ved hjælp af UEFI-tilstand, medmindre du starter fra et netværk, der kun understøtter BIOS. I så fald skal du starte til ældre BIOS-tilstand.

  Q. Er NTFS MBR eller GPT?

  Sammenligning af NTFS og GPT er som at sammenligne æbler og elefanter. GPT er et partitionstabellayout, mens NTFS er et filsystem . Mens førstnævnte definerer partitionstil på en harddisk, er sidstnævnte formateringen, så et OS kan installeres. Eksempler på førstnævnte inkluderer GPT og MBR, mens sidstnævnte inkluderer NTFS, FAT32, EXT4 osv. UEFI, og i forlængelse af GPT, er kompatible med NFTS-partition.

  Q. Er GPT eller MBR bedre?

  Som vi allerede har diskuteret, er GPT den nyere standard, der kommer med en række fordele i forhold til den ældre teknologi, herunder hurtigere opstartshastighed, bedre OS-kompatibilitet, avanceret databeskyttelse og mere. Det er dog kun tilgængeligt med UEFI, så du bliver stadig nødt til at bruge MBR i ældre systemer.

  Artiklen fortsætter under annoncen

  Q. Kan Windows 10 installeres på MBR-partition?

  Ja den kan. MBR kommer dog med nogle iboende mangler, som du skal huske, før du installerer Windows 10 på en MBR-disk. Vi har diskuteret dem detaljeret tidligere i denne artikel. Sådan konverteres MBR til GPT på 3 enkle måder

  Sp. Vil konvertering til GPT slette data?

  Artiklen fortsætter under annoncen

  Der er både tabsfri og tabsfri måder at skifte mellem de to filsystemer, og vi har diskuteret begge i denne vejledning.

  Q. Hvordan kan jeg konvertere C: Drive til GPT?

  At konvertere din computers aktuelle boot-drev fra MBR til GPT, skal du bruge en af de tabsfri metoder. Du kan bruge enten tredjepartsværktøjer som GTPGN eller den betalte version af kommercielle programmer som Easus Partion Master.

  Q. Hvordan ved jeg, om en diskpartition er GPT eller MBR?

  For at kontrollere, hvilken partitionstabel din disk bruger, skal du gå til Diskhåndtering som beskrevet i vejledningen. Find nu den disk, du vil kontrollere, højreklik på den og vælg ‘Egenskaber’. Vælg derefter fanen ‘Volumener’, og du vil enten se ‘Master Boot Record (MBR)’ eller ‘GUID Partition Table (GPT)’.

  Artiklen fortsætter under annoncen

  Q. Understøtter min bærbare computer GPT?

  Som nævnt tidligere afhænger det af, om din enhed understøtter GPT eller MBR, om den kører UEFI eller ældre BIOS. For at kontrollere, hvilken type bundkort firmware din pc bruger, skal du følge instruktionerne i vores detaljerede artikel om dette emne.

  Q. Hvordan laver jeg min SSD GPT? Gptgn

  Du kan følge metoderne beskrevet i vejledningen ovenfor for at konvertere dit SSD-partitionslayout til GPT. De fungerer for både SSD’er og mekaniske harddiske.

  Q. Kan du bruge GPT uden UEFI?

  Artiklen fortsætter under annoncen

  Nej, det kan du ikke. GPT blev introduceret som en del af UEFI-initiativet. For at bruge det skal bundkortet understøtte UEFI. Hvis dit bundkort ikke understøtter UEFI, kan du ikke bruge GPT-partitioneringsstil på harddisken.

  Q. Hvordan slipper jeg af GPT-partition?

  Du kan konvertere GPT-partitioner til MBR på samme måde som du konvertere MBR til GPT. Du kan ændre partitionstypen, så længe disken er tom og ikke indeholder nogen diskenheder. Før konvertering skal du sikkerhedskopiere alle data på den og lukke alle programmer, der har adgang til disken.

  Konverter MBR til GPT uden datatab

  Mens alle tre metoder beskrevet ovenfor hjælper dig med at konvertere din disk fra MBR til GPT, vil den tredje gøre det uden datatab – og gratis. Så hvis du leder efter måder at skjule din lagerdisk (er) fra MBR til GPT, så prøv en af ovenstående metoder og fortæl os, hvordan det gik.

  Artiklen fortsætter under annoncen
 • Læs også  Sådan afinstallerer du apps ved hjælp af Windows Package Manager (Winget)