Sådan kontrolleres CPU-temperatur på din Windows PC

17. december 2020 Slået fra Af Mathias

En af de største grunde til din computer hakker, lagger eller har uventede nedlukninger er overophedning.

For at forhindre, at din pc hænger eller sænker farten, skal du sørge for den arbejder i sin optimale temperatur.

Til det skal du kontrollere CPU-temperaturen (processoren) på din pc fra tid til anden. Her fortæller vi dig, hvordan du kontrollerer din computers CPU-temperatur, så du kan forhindre den i at overophede, hvilket ikke kun resulterer i hurtigere ydeevne, men også øget levetid af din PC eller Mac computer.

Kontroller CPU-temperaturen på din PC for optimal ydelse

Du kan kontrollere CPU-temperaturen enten i din computers BIOS/UEFI eller gennem tredjepartssoftware, fordi Windows ikke tilbyder et indbygget værktøj til det. Lad os se på hvordan du kan kontrollere CPU-temperaturen på din pc for optimal ydelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

1. Kontroller CPU-temperatur i BIOS

For at komme ind i BIOS skal du tænde din pc og tryk gentagne gange på en bestemt tast, før den starter op. Tasten varierer fra en leverandør til en anden, så du bliver nødt til at Google dig frem til den rigtige keyboard-tast til netop din pc’s mærke og model. Normalt er det dog enten ‘F2’ eller ‘DEL’ (slet-knappen).

Du finder temperaturen under en BIOS-menu, der typisk kaldes ‘Hardware Monitor’, ‘PC Status’ eller noget lignende.

Check CPU Temperature in BIOS

2. Kontroller CPU-temperatur med kernetemp

Hvis kontrol af BIOS virker for kompliceret, kan du downloade og installere en Windows app kaldet ‘Core Temp‘, der gør præcis, hvad den siger på kassen. Det er et kompakt, intet-besvær, pålidelig, lille, men alligevel kraftigt program til at overvåge processorens temperatur og andre vigtige oplysninger på din pc. Når du har kørt softwaren, vil du straks se CPU-temperaturen på din pc på appens startskærm.

Hvad er en god CPU-temperatur?

Der er ikke sådan noget som en universel ‘god CPU-temperatur’, fordi den ideelle temperatur til CPU/GPU/RAM er forskellig afhængigt af chippen og hvordan de er indbygget. Det inkluderer deres TDP (thermal design point) såvel som deres input Vcore, fordi mængden af varme genereret af en halvlederchip (semiconductor) er direkte relateret til mængden af spænding, den trækker.

Læs også  Sådan bruger du PS5 Remote Play på din PS4-konsol
Artiklen fortsætter under annoncen

Imidlertid er der, i de fleste tilfælde, rapporter og tests om at omkring 40 grader celsius er ideel, men at alt op til 70 grader er acceptabelt. Medmindre det er i små perioder, bør temperaturer omkring 80 grader eller mere være et problem. Alt over 90 grader kan skade din pc, så det er bedst at slukke for den og lade den køle af, før du tænder den igen.

Årsager til høj CPU-temperatur

En af de største årsager til overskydende opvarmning i pc’er er opbygningen af støv og spindelvæv på ventilatorerne og andre komponenter inde i din PC-boks. Det kan også skyldes manglende plads til komponenterne og at det hele derfor bliver en anelse “tæt”. For at undgå dette, er det en god idé at købe en færdigbygget PC, hvis du ønsker en lille PC formfaktor.

Støv og deslige kan også hæmme luftstrømmen, hvilket er vigtigt for effektiv afkøling af enhver halvlederchip, inklusive CPU, GPU og RAM på din pc.

 

Check CPU Temperature dusty PC

Hvis din pc fortsætter med at registrere høje temperaturer uden at spille krævende spil eller køre ressourcekrævende software, skal du kontrollere mulige malwareangreb. Crypto-mining-scripts og anden datahøstningssoftware, der kører i baggrunden, har en tendens til at øge ressourceforbruget på computere, øge kernetemperaturer og reducere systemets ydeevne. Sådan sænkes CPU-temperaturen på din pc

Artiklen fortsætter under annoncen

For at sænke temperaturen på din stationære computer skal du åbne kabinettet og bruge dåse luft og en klud til at rense den, idet du især lægger mærke til både CPU-køleventilatoren og kabinetventilatorerne. Med en bærbar computer skal du bruge lidt mere albuefedt for at få adgang til indersiden. Når du er der, skal du bruge den samme procedure til at rense enheden. Dette skulle i de fleste tilfælde reducere CPU-temperaturen.

PC cleaning

Hvis det ikke hjælper, kan du også prøve at foretage en scanning af din PC for mulig malware. For at gøre det skal du tjekke vores liste over de bedste antivirusprogrammer til Windows. Afinstaller også de programmer, du ikke længere bruger, fordi nogle af dem muligvis bruger for meget systemressource i baggrunden og gør CPU’en overanstrengt, hæver dens temperatur og reducerer dens levetid.

Læs også  Sådan låses Facebook Messenger med Face ID eller Touch ID

For at kontrollere, hvilke processer der tager for meget ressource, skal du åbne Windows Jobliste ved at trykke på CTRL + Shift + Esc samtidigt.

Kontroller derefter for fejltagende processer, der har et “relativt” højt ressourcebrug af din CPU eller trækker for meget strøm. Efter al sandsynlighed er det den (eller dem), der er ansvarlige for din pc’s overophedningsproblem. Afinstaller dem, hvis de ikke bruges meget, eller se efter et alternativ, hvis du skal bruge et lignende program. Vær dog opmærksom på, at nogle processer kan bruges af andre programmer, så jeg ville søge på Google efter de process-navne, der kommer op, og som du er i tvivl om bør fjernes.

Artiklen fortsætter under annoncen

Kontroller nemt CPU-temperaturen på din computer

Vedvarende høje CPU-temperaturer er en sikker måde at beskadige din computer på. Så kig på ovenstående metoder for nemt at kontrollere processor-temperaturen på din PC og håndtere den i henhold til de trin, der er beskrevet ovenfor. Hvis du følger guiden, forhindrer du forhåbentlig din elskede computers for tidlige død og endda forbedrer dens ydeevne, mens den stadig er i live.