Sådan kører du Windows 10-apps på Chromebook med Wine 5.0

24. juni 2021 Slået fra Af Patrick Nielsen

Mange hævder, at Chromebook ikke er en komplet maskine, og at den henvender sig til folk, der har et begrænset brugsområde. Det er ærligt talt sandt til en vis grad. Men med understøttelsen af Android- og Linux-apps er kløften blevet betydeligt mindre. Når det er sagt, er den manglende understøttelse af Windows-apps stadig en flaskehals for mange brugere, der ønsker at skifte fra en Windows-pc til en Chromebook. Men det er også ved at ændre sig. Nu kan du bruge Windows 10-apps på Chromebook takket være Linux-understøttelsen. I denne artikel vil jeg vise dig, hvordan du uden problemer kan installere et flertal af Windows-apps på Chrome OS. Så lad os komme i gang.

Kør Windows 10-apps på Chromebook ved hjælp af Wine 5.0

  1. Opsætning af Wine 5.0 på din Chromebook
  2. Installer Windows 10-apps på Chromebook
  3. Opret en genvej til Windows-program

Før vi begynder, skal du sikre dig, at du har sat Linux korrekt op på din Chromebook. Når det er gjort, vil vi her begynde med at installere den nyeste version af Wine (5.0) på vores Chromebook. Hvis du undrer dig over, hvad Wine er, ja, det er et kompatibilitetslag der gør det muligt at bruge Windows-apps i et Linux-miljø uden at gå gennem emuleringsvejen.

For at gøre det kort, vil du grundlæggende bruge Windows-programmer gennem et kompatibilitetslag kaldet Wine, som vil køre inde i Linux-containeren. Jeg ved godt, at det virker som en mundfuld, men bare rolig, ydelsen er fortsat ganske god og mere end brugbar til lette applikationer. Når alt dette er sagt, så lad os nu begynde med installationen af Wine 5.0 først.

Bemærk: Da Wine 5.0 ikke er blevet fusioneret med Debian 10’s repository, skal du udføre flere kommandoer end normalt. Bare rolig, processen kan se langvarig ud, men den er ret nem og ligetil.

Artiklen fortsætter under annoncen
  • Installer Wine 5.0 på din Chromebook

1. Først og fremmest skal du åbne Linux-terminalen og køre nedenstående kommando for at tilføje understøttelse af 32-bit apps.

sudo dpkg –add-architecture i386

2. Kør derefter nedenstående kommandoer en efter en for at downloade og tilføje repository-nøglen. wget -nc https://dl.winehq.org/wine-builds/winehq.key sudo apt-key add winehq.key

3. Når du har gjort det, skal du udføre disse kommandoer en efter en. Den første kommando vil installere Nano editor og med den anden kommando kan du redigere kildelisten. sudo apt install nano sudo nano /etc/apt/sources.list

Artiklen fortsætter under annoncen

4. Kopier nu nedenstående tekst og indsæt den i Nano editoren. Du kan blot højreklikke på Terminal-vinduet eller trykke på Ctrl + Shift + V for at indsætte indholdet. Det vil se nogenlunde sådan ud. deb https://dl.winehq.org/wine-builds/debian/ buster main deb https://download.opensuse.org/repositories/Emulators:/Wine:/Debian/Debian_10 ./

5. Tryk derefter på Ctrl + X og tryk derefter på “Y”. Til sidst trykker du på enter for at gemme filen og for at afslutte Nano editor.

Læs også  Sådan aktiveres mørk tilstand i Google Fotos lige nu

6. Når det er gjort, skal du køre nedenstående kommando for at tilføje Ubuntu keyserver. sudo apt-key adv –keyserver keyserver keyserver.ubuntu.com –recv-keys DFA175A7510494960E

7. Til sidst skal du køre de sidste to kommandoer, som installerer Wine 5.0 på din Chromebook. Tryk på “Y”, når du bliver bedt om at bekræfte installationen. sudo apt update sudo apt install –install-recommends winehq-stable

Artiklen fortsætter under annoncen

8. For at kontrollere, om du har installeret Wine 5.0 med succes, skal du nu køre nedenstående kommando og gå til fanen “About”. Der har du det! Wine 5.0 kører fint på din Chromebook. winecfg

9. Hvis vinduet opløsningen er for lille for dig, så gå til fanen “Graphics” (grafik) og ændre skærmopløsningen til 120 dpi eller hvad der ser bedst ud for dig.

  • Installer Windows 10 Apps på Chromebook

1. Nu hvor du har konfigureret Wine 5.0 med succes, er det tid til at installere et Windows-program på Chromebook. Her vil jeg f.eks. vise dig, hvordan du installerer IrfanView- en populær billedfremviser- på Chrome OS. Det eneste du skal gøre er at downloade 64-bit EXE-filen fra et Windows-program og flytte den til Linux-filsektionen. Sørg for at omdøbe filen til noget, der er lettere at skrive.

Bemærk: Som tommelfingerregel på Linux skal du omdøbe filer og mapper til ét ord, som er let at skrive i Terminal. Det vil hjælpe dig enormt, når du håndterer filer i Linux-terminalen.

Artiklen fortsætter under annoncen

2. Åbn nu Terminal, og skriv nedenstående kommando. Sørg for at erstatte irfanview.exe med filnavnet på dit valgte program, hvis du installerer et andet program. Der åbnes straks en installationsguide, og du vil kunne installere programmet ligesom Windows-programmer. wine irfanview.exe

  • Opret genvej til Windows-programmer på Chrome OS

Når du har installeret programmet, er det næste skridt at køre det. Wine opretter en genvej i App Drawer (under Linux-mappen), men genvejen fungerer ikke på grund af den forkerte filsti. Så for at rette det, skal du finde den korrekte sti og ændre genvejen på passende vis. Her er hvordan du kan gøre det.

1. Åbn den native filhåndtering og gå til sektionen Linux-filer. Her skal du klikke på 3-punktsmenuen og aktivere “Vis skjulte filer”.

6. Åbn herefter mappen .wine og naviger til drive_c. Her får du et fil-mappe-system, der ligner Windows 10. Kontroller nu, hvor programmet er blevet installeret, enten i Program Files eller Program Files (x86) mappen. Når du har fundet den korrekte mappe, skal du åbne den og finde den endelige .EXE-fil. Det er det program, som du skal køre gennem terminalen.

7. Sådan vil din filsti nu se ud. Her skal du ændre ditbrugernavn til det Linux-brugernavn, der er tildelt din Chromebook. Hvis dit e-mail-id f.eks. er [email protected], vil dit brugernavn være abc123. På samme måde skal du ændre Program Files/IrfanView/i_view64.exetil den filsti, der vises på din File Manager. /home/yourusername/.wine/drive_c/Program Files/IrfanView/i_view64.exe

8. Endelig ser din komplette filsti sådan her ud. Tilføj wine i begyndelsen og derefter mellemrum og filstien under anførselstegn. Du kan også køre nedenstående kommando i Terminal for at kontrollere, om din filsti er korrekt eller ej. Hvis den er korrekt, åbnes Windows-applikationen. wine “/home/dit brugernavn/.wine/drive_c/Program Files/IrfanView/i_view64.exe”

9. Nu hvor du endelig har oprettet filstien, skal vi finde genvejen. Åbn Filhåndtering og gå til sektionen Linux-filer med Skjulte filer slået til. Denne gang navigerer du til .local folder -> share -> applications -> wine -> wine -> Programs. Her finder du mappen for det installerede Windows-program. Åbn den, og så får du en fil med .desktop-udvidelsen. Højreklik på den, og åbn den med Tekst (Installer).

10. På Text, erstatter du den filsti, der følger efter Exec=med den komplette filsti, du har oprettet i trin #8. Gentag det igen, og sørg for at ændre brugernavnet og den faktiske filsti til det program, du har installeret. Tryk herefter på Ctrl + S for at gemme ændringerne og lukke Text.

Artiklen fortsætter under annoncen

11. Gå nu i gang og åbn Windows-appen fra App Drawer. Den vil fungere som en charme. Du kan også fastgøre Windows-apps til Chrome OS-hylden uden problemer.

12. Her er et andet Windows-program, IDM, der kører på Chrome OS. Jeg har nævnt filstien nedenfor, så du kan notere dig den. Når du først har lært at oprette filstien, bliver det en legat at køre et Windows-program på Chrome OS. wine “/home/dit brugernavn/.wine/drive_c/Program Files (x86)/Internet Download Manager/IDMan.exe”

Nyd en legat af Windows-apps på Chromebook

Så det var vores dybe dyk i, hvordan du kan bruge Windows 10-apps på Chromebook ved hjælp af Wine 5.0. Som det fremgår af denne vejledning, fungerer Windows-apps rigtig godt gennem Linux-containeren på Chrome OS. Blandt andre apps prøvede vi Skype, Notepad++ og VLC også. Jeg vil sige, gå videre og prøv dine foretrukne Windows-apps på din Chromebook.

Anyway, det er alt fra os. I de kommende dage kommer vi med flere dybdegående guides om gaming på Chromebook ved hjælp af det populære Let’s Play Linux-værktøj. Så hold dig opdateret med os, og indtil da kan du gennemgå vores liste over de bedste Linux-apps, du kan installere på din Chromebook.

Artiklen fortsætter under annoncen