4G mobilt bredbånd og hvad det betyder for dig

4G mobilt bredbånd og hvad det betyder for dig

23. januar 2019 1 Af Mathias

Det var 3G-teknologien, der først gjorde high-speed mobil internetadgang mulig.

I sin tid var de hastigheder, man kunne få med 3G-forbindelser, tilstrækkelige til at levere grundlæggende data- og taletjenester, men i takt med, at håndholdte enheder og mobiler har udviklet sig, har efterspørgslen efter medier af højere kvalitet og med bedre internethastigheder fulgt trop.

Resultatet har været udviklingen af superhurtig 4G mobil bredbåndsteknologi.

4G er en forkortelse for ‘kommunikationssystem af fjerde generation’, også kaldet ‘efter 3G’ eller langtidsudviklingsteknologi (‘Long Term Evolution’ eller LTE), og har til formål at afhjælpe de to største begrænsninger ved 3G: hastighed og netværksoverbelastning.

Artiklen fortsætter under annoncen

4G blev lanceret i Danmark sidst i 2012 på udvalgte steder med ankomsten af TDCs næste-generationsnetværk. Siden da er der også kommet 4G-tjenester fra Telia, 3 og Telenor, hvilket har resulteret i, at der nu er masser at vælge imellem for alle, der er ude efter at få en forbindelse med høj hastighed, mens de er på farten.

4G-hastighed

Internetforbindelsens hastighed skal holde trit med de medier og tjenester, der tilbydes på internettet. Med fremkomsten af HD video, musik-streaming programmer og spil på mobile enheder, er opreklamerede forbindelseshastigheder på 7,2 Mbps eller endda 21 Mbps med 3,5 G, og databegrænsninger på 500 MB simpelthen ikke nok.

3G-hastigheder er tilstrækkelige til mail, landkort, Facebook, YouTube klip af lav kvalitet, Skype opringninger og Twitter. Disse er programmer med et lavt niveau, der mest er baseret på tekst eller lyd i lav-medium kvalitet.

Men for at streame HD video, videotelefonere og downloade film, musik og spil i realtid, skal der noget meget hurtigere til. Med 4G kan man tilgå tale, data, mobilt internet og streamet multimedieindhold når som helst og hvor som helst med hurtigere hastigheder end nogensinde før. Der skal specielt meget til når det kommer til den yngre generation, hvor undersøgelser har vist at de bruger mere data end den ældre. Det skyldes primært streaming af både musik og video. Som sidenote skal nævnes, at hvis dit barn skal bruge 4G på hans/hendes mobil, så tag et kig på www.ahot.dk/mobilabonnement-til-boern, hvor der er penge at spare på abonnement.

Læs også  Sådan vises tilgængelighedsgenveje i menulinjen og kontrolcenter i macOS Big Sur
Artiklen fortsætter under annoncen

ITU (International Telecommunication Union) har langt om længe fastlagt en standard for 4G, og de har udlagt maksimale hastigheder for denne teknologi som:

100 Mb

til High Mobility kommunikation. Dette vil sige forbindelser, der fungerer med høj hastighed, som for eksempel biler, toge og fly.

1 Gb

Bruges til Low Mobility kommunikation, for eksempel surfing, mens man går eller sidder.

Hastigheder på op til 1 Gb vil være mere end nok til enhver kombination af web applikationer og tjenester, og vil være en hurtigere forbindelse end noget andet, der findes til hjemmebrug, selv fiberoptiske forbindelser.

Artiklen fortsætter under annoncen

Overbelastning

Danmarks 3G-netværker har længe døjet med antallet af brugere og den datamængde, de ønsker at tilgå. Netværkets spektrale effektivitet henviser til den samlede mængde brugertrafik, det kan klare, som vejbaner på en motorvej. Det er ganske udmærket at have høje fartgrænser, men hvis der kun er en enkelt vejbane, vil der stadig være tale om overbelastning på de travleste tidspunkter.

  • Der er over 8 millioner mobil-forbindelser i Danmark, hvilket er 2 millioner flere end hele befolkningstallet.
  • Hvis vi ikke tæller de meget gamle og meget unge, er det cirka to mobilenheder til hvert menneske i landet.
  • De sender hundredvis af SMS’er hver dag.
  • Hver måned er der 17 millioner, der bruger deres telefoner til at gå online.

Med så meget trafik og med nutidens høje mediekrav, er det ingen overraskelse at 3G mobile netværker har svært ved at følge med. Netværker er nødt til at klare en meget større mængde trafik, og 4G opfylder dette krav.

Læs også  Sådan sendes beskedeffekter med stemmestyring på iPhone og iPad

Hvad betyder 4G for mig?

Den største fordel ved 4G mobilt bredbånd er, hvor meget hurtigere det er. Hvis du vælger 4G er den annoncerede hastighed helt oppe på 80 Mbps. Til sammenligning er den 21 Mbps for 3G/3,5G.

Men med tiden vil 4G-brugere få masser af fordele ud over hastighed. Lige i øjeblikket er Danmarks 4G-marked på et tidligt udviklingsniveau. Efterhånden, som det bliver modent, vil man tilbyde forbrugeren mere og mere som belønning eller incitament. Her ser du, hvordan vi forventer, at 4G-markedet vil forandre sig i de kommende måneder og år.

Artiklen fortsætter under annoncen

Data
4G-udbydere vil se en markant stigning i brug, og de vil blive nødt til at følge dette op med lavere priser og flere tilbud til forbrugeren. 3’s løfte om at tilbyde 4G for samme pris som 3G er bevis for, at denne udvikling allerede er begyndt.

Pris for ydelserne
I øjeblikket koster en video-opringning omkring fire gange mere end en almindelig opringning. MMS beskeder er også dyre at sende. Dette kan ikke fortsætte under 4G, især ikke med alternativer som Skype. Forbered dig på at betale mindre!

Skyen
Flere og flere programmer og ressourcer ligger online. Det sparer penge, det sparer tid, og det sparer support. Det er nemt at tilgå disse fra skrivebordet, fordi hastighederne både er høje nok og pålidelige.

Med 4G-hastigheder vil dette også gælde for mobiler. I stedet for at opbevare tingene på enheden, vil alting ligge online, hvor det kan tilgås på anfordring.

Artiklen fortsætter under annoncen