12 grunde til, at du bør roote din Android-enhed
7. august 2021Skal jeg roote min telefon eller ej? Dette er et spørgsmål, som Android-nørder har i tankerne hele tiden. Rooting af en Android-smartphone åbner en helt ny verden, men det kommer med sin del af problemer. Men er problemerne det værd? Nå, men vi er her for at besvare det spørgsmål. Hvis du leder efter gode nok grunde til at overbevise dig om at roote din smartphone, er her 12 grunde til, at du bør gå videre og tage springet.
Grunde til, at du bør roote din Android-enhed i 2020
1. Brugerdefinerede ROM’er
De fleste mennesker rooter deres Android-smartphones, så de nemt kan gå videre og installere deres foretrukne brugerdefinerede ROM’er på dem. Brugerdefinerede ROM’er tilbyder en masse fordele som at give brugerne håb om at installere og bruge den nyeste smag af Android, når OEM’en ikke udruller en opdatering. Sammen med det bringer brugerdefinerede ROM’er en række funktioner og tilpasningsmuligheder til bordet. Der er masser af gode tilpassede Android ROM’er til rådighed, såsom LineageOS, Paranoid Android, Resurrection Remix og flere – du kan vælge efter din smag.
2. Tilpas alt
Når du har rooted din Android-enhed, er dørene til tilpasningshimlen vidt åbne, og du kan gå i gang med at ændre hvert eneste aspekt af din oplevelse. Det lyder måske skørt, men det er et af hovedformålene med rooting, og takket være systemløse root-værktøjer som Magisk får du adgang til en række moduler som Xposed og meget mere. Alle disse moduler giver dig mulighed for at ændre temaet, opstartsanimationen, skrifttyper, lydoplevelsen og meget mere fuldstændigt, så det passer til dine behov.
Desuden kan du foretage ændringer på systemniveau og ændre næsten alt, herunder navigationsknapper, låseskærm, hurtigindstilling, notifikationsskygge, statuslinje, launcher og meget mere. Der er flere tweaks til rådighed for skærm, medier, strømbesparelse og hardwaretaster. Sammen med moduler er der også et væld af apps som GMD Gestures (download), Substratum theme engine (download) og Spectrum (download), blandt mange andre, som lader dig tilpasse OS’et til fulde.
Når vi taler lidt nærmere om Substratum, er det et tematiseringsværktøj, der gør det muligt for brugerne at anvende temaer på hele systemet. Det har vist sig at fungere upåklageligt på Android 8.0 Oreo – med eller uden root, men hvis du har opdateret til Android 9 Pie, så er rooting og installation af Substratum-appen på din enhed dit eneste håb. Du kan finde masser af gode temaer, som giver dig mulighed for at ændre din enheds udseende og følelse, lige her.
3. Få kontrol over din kerne
Hvis du ikke allerede vidste det, er kernen den centrale komponent i en Android-enhed. Kernen tjener som et kommunikationsmedie mellem hardware og software og muliggør en bedre styring af systemressourcerne. Hver OEM bager enheden med deres egen standardkerne, men du kan ikke kontrollere dens funktion. men når du rooter din enhed, giver det dig mulighed for at installere en brugerdefineret kerne som ElementalX (besøg) eller Franco Kernel (besøg) og være i stand til at justere, hvad du vil. Du kan vælge at overclocke Gold-kernerne, når du spiller eller eventuelt renderer videoer på din enhed, underclocke dem for at forbedre batteritiden eller omkalibrere vibrationsmotoren efter din egen smag.
Nå, men ingen ønsker at hoppe ind i kerne-dashboardet for at justere indstillingerne, når de skal til at starte en bestemt opgave, så du kan indstille CPU Governors til at håndtere det samme. Det er en vigtig komponent i kernen, som måler og regulerer frekvensen, og du vil kunne indstille politikker for at justere enhedens ydeevne baseret på det arbejde, du er i gang med.
4. Forbedre ydeevnen
Nu hvor du ved, hvordan du administrerer din kerne, ja, så kan du bruge dem til at give dine gamle rooterede enheder et ydelsesboost. Android bliver jævnligt kritiseret for sin inkonsekvente ydeevne, og selv om det er i bedre form nu, er der stadig plads til forbedringer. Vi vil gerne pege på nogle af de apps, der, når de bruges sammen med tilpassede kerner, kan give dag-til-dag bedre ydeevne: Du kan bruge en app som SetCPU til at overclocke din enheds CPU for at få en mere hurtig ydeevne. Overclocking betyder grundlæggende at øge din processors frekvens for at opnå bedre ydeevne. Selv om dette øger ydelsen på en Android-enhed, er batteriangreb en del af det.
Der er også mulighed for at bruge brugerdefinerede kerner, som giver funktioner og muligheder, der måske ikke er officielt understøttet på din enhed, som f.eks. muligheden for at styre CPU, GPU, skærm, batteri, lyd, RAM og meget mere. Du kan gå videre og tjekke apps som EX Kernel, der understøtter mange forskellige kerner og lader dig justere avancerede indstillinger fra appen. Der er også dedikerede apps kun til rooterede enheder, der fremskynder ydeevnen. Der er Booster, som fremskynder din enhed ved at tømme hukommelsen (virker okay-ish) og GLTools, som tilbyder avancerede indstillinger for bedre GPU-ydelse.
5. Udforsk nye funktioner
En af de bedste ting ved at roote din enhed er, at du får adgang til tonsvis af nye funktioner at lege med, og jeg er helt vild med denne del. For eksempel bringer både Magisk Module og Xposed framework et utal af moduler, der bringer med sig funktioner som multi-window, detaljerede app-tilladelser, native clipboard, bedre lydydelse, YouTube baggrundsafspilning, boot manager og meget mere.
Hvis det ikke er nok for dig, ja, så bringer apps som IFTTT og Tasker også en masse fantastiske funktioner, hvis din enhed har root-adgang, hvilket i bund og grund giver dig mulighed for at automatisere alt på din smartphone med lethed.
6. Få adgang til flere apps
Der er ikke mangel på apps til ikke-rooterede enheder. Google Play Store er oversvømmet med over 2,5 milliarder apps. Men der er visse fede apps, som kun kan tilgås af rooterede brugere. Ud over de apps, vi allerede har nævnt, er der mange flere fantastiske apps til rodfæstede Android-brugere som DriveDroid (download), Substratum (download), DiskDigger (download), Migrate (download) osv. som udnytter root-adgangen bedst muligt til at give dig nogle fantastiske funktioner og kontrol.
Endvidere gør Magisk det muligt for dig at installere appen VIPER4Android (download) for at opgradere lydoplevelsen, og det er en velsignelse for audiofile som mig. Du kan også bytte de stilarter af emojis, du ønsker på din enhed, ved hjælp af EmojiSwitch (download) appen. Hvis du er på udkig efter nogle af de bedste Android-apps til rooterede enheder, kan du tjekke vores liste ved at klikke på linket.
7. Forbedre batteriets ydeevne
Android er fragmenteret, og man kan altid finde mange brugere, der klager over den dårlige batterioptimering på deres enheder. Nå, hvis du er en af disse brugere, bør du roote din enhed med det samme, da der findes apps & mods, der totalt forfiner din Android’s batteriydelse. Greenify (download) er vel nok den bedste batterioptimeringsapp til rooterede enheder, som har fede funktioner som automatisk hibernation-tilstand, der sætter de apps i dvale, der bruger meget af dit batteri.
Så er der Naptime (download), der tager Androids indbyggede Doze-funktion til det næste niveau. Det er en aggressiv implementering af den samme og dræber batterihungrende apps, når din enhed er inaktiv. Appen uden rod er ret anstændig, men du får flere funktioner efter at have rooteret enheden. Som vi diskuterede ovenfor, kan du også vælge at underclocke din CPU ved hjælp af Franko Kernel for at forbedre skærm-til-tid og længere batterilevetid. Dette kan også hjælpe dig med at reducere enhver betydelig forsinkelse eller jitter for at tilbyde en mere raffineret oplevelse.
8. Fjern Bloatware Apps & Ads
Systemapps og bloat-apps fra enhedsproducenterne kan forårsage et problem, hvis din enhed ikke har et stort internt lager. Nå, rooting bringer muligheden for at fjerne enhver systemapp eller bloatware. Der findes forskellige apps, der fjerner bloatware, men vi er ret glade for 3C Toolbox (download) på grund af dens avancerede app-håndteringsfunktioner. Appen giver dig mulighed for at fjerne systemapps, men det er ikke alt, du kan også fjerne opdateringer til apps, flytte en app til SD-kortet sammen med andre avancerede muligheder. Hvis du er på udkig efter noget lidt mere simpelt til at fjerne bloatware fra din enhed, kan du installere NoBloat (download).
Annoncer kan også være særligt irriterende, især de helsidesannoncer, som nogle apps bringer med sig – som dem, vi ofte ser i MIUI. Root-brugere kan installere AdAway (APK-fil), som er den bedste ad-blocker-app på Android. Den er nem at indstille og blokerer for annoncer i både apps og på websteder, du besøger. Du har også mulighed for at whiteliste/ blackliste en app eller et websted, hvis du vil være generøs og bidrage til deres indtægtskilde
9. Tag backup af alt
Android tilbyder en backup-funktion til brugere uden root, men den kan ikke måle sig med de muligheder, som populære backup-apps som Titanium Backup (download) har. Der findes forskellige apps til rooterede enheder, som lader dig tage en komplet sikkerhedskopi af din enhed, men dette er den bedste derude. Du kan bruge backup-muligheden i TWRP til at lave en komplet NANDroid-backup, som indeholder alle enhedens data, ganske nemt uden yderligere værktøjer.
Disse værktøjer giver dig mulighed for at sikkerhedskopiere alt, herunder alle apps, app-data, filer, indstillinger samt eksterne data, som kan være en del af dit SD-kort. Du kan derefter gemme denne sikkerhedskopi på dit eksterne lager, SD-kort eller endda i skyen, så du kan gendanne den, når det er nødvendigt. Så hvis du nogensinde mister eller ødelægger din Android-enhed, kan du nemt gendanne en Titanium- eller Nandroid-backup på den nye enhed og føle det som om intet er sket.
10. Aktiver Camera2API
Med den store begejstring for Google Camera ønsker alle at installere det nyeste GCam på deres smartphone. Der er dog en flaskehals, der forhindrer brugerne i at bruge GCam og det er Camera2API-understøttelsen. På ældre enheder, især som blev lanceret med Nougat og Oreo, er Camera2API nativt deaktiveret, og OEM’erne har stadig ikke vist interesse for at aktivere API’et. I et sådant scenarie har du ikke mange andre muligheder end at roote din Android-enhed. Du kan nemt roote din enhed og aktivere Camera2API via Build Prop eller ved at installere et Magisk-modul. Vi har skrevet en omfattende vejledning om, hvordan du aktiverer Camera2API, så gå over til den linkede artikel og nyd GCam på din Android-enhed.
11. Få adgang til Pixel-funktioner
Som vi alle ved, er Pixel-enheder de første i køen til at få de nye funktioner på Android. Og det tager måneder – i nogle tilfælde mere end et år – for Google at bringe disse funktioner til alle Android-enheder. For Android-entusiaster som os er det simpelthen uudholdeligt. Så hvis du vil smage de Pixel-eksklusive funktioner på din Android-enhed med det samme, så kommer rooting til din hjælp. De fleste af Pixel-funktionerne er ikke fast tilknyttet OS’et, og det kræver kun et par ændringer i Build Prop for at få adgang til disse funktioner. Du skal bare omdøbe din enhed til en af de nyeste Pixels og bum! Så har du det. Google Assistant 2.0 er f.eks. tilgængelig på Pixel-enheder (indtil videre kun i USA), men det ser ikke ud til, at den kommer til at ankomme til andre Android-enheder før eller siden. Med root og Build Prop-ændring kan du dog smage på Pixel-godbidderne allerede nu.
12. Override System App
For mig er dette en af de vigtigste grunde til, at jeg rooter min Android-enhed. Lad os sige, der er en app, der tilbyder en eftertragtet funktion – Google Feed på OnePlus launcher – i andre lande undtagen din region. Hvis du vil have den funktion, kan du ikke installere den pågældende APK fra den kompatible region på grund af det samme pakkenavn. Og da det er en systemapp, kan du heller ikke afinstallere appen uden root. Men hvis du har root-rettighederne, kan du blot tilsidesætte system-appen med en anden app med samme pakkenavn. På den måde kan du nyde godt af den officielle app med nye funktioner og samtidig have adgang til problemfri opdateringer. Hvor fedt er det ikke? Så hvis du vil have nye funktioner, er det vigtigt at roote.
Fandt du nok grunde til at roote din Android-enhed
Dette burde være gode nok grunde til at roote din Android-enhed, synes du ikke? Når man tænker over det, har en rooted Android-enhed faktisk adgang til langt flere funktioner og muligheder end en ikke-rooted enhed. Men rooting kommer ikke uden mangler. Så for at få et fuldstændigt billede bør du også kende ulemperne ved at roote din Android-enhed. Klik på linket for at læse denne artikel og derefter træffe et informeret valg.