10 bedste tips til iPhone 11, 11 Pro og 11 Pro Max-kameraet

16. juli 2021 Slået fra Af Patrick Nielsen

iPhones har altid været i topklasse (eller deromkring), når det kommer til kameraafdelingen. Men med introduktionen af iPhone 11-serien har Apple taget spillet endnu højere op – og efterlader arbejdet til rivaler som Pixel 4. Det dobbelte kamera på den budgetvenlige iPhone 11 og kameraet med tre linser på 11 Pro og 11 Pro Max markerer på mange måder en ny æra inden for smartphone-foto/videografi. Lige siden iPhones 2019 landede hos GEAR-online, har jeg testet kameraet på både standard- og pro-modellen. Og jeg kan ikke lade være med at dele nogle af de bedste iPhone 11, 11 Pro og 11 Pro Max-kameratips og tricks, der kan hjælpe dig langt i forhold til at tage fantastiske billeder og videoer.

De bedste kameratips til iPhone 11, 11 Pro og 11 Pro Max

Apple har revideret kameraappen for at opnå en mere forenklet og intuitiv oplevelse. Og på typisk iPhone-manér har techgiganten også tilføjet et par smarte tweaks til at øge ydeevnen. Mens introduktionen af slofie synes at være sikker på at kickstarte en ny trend, har ankomsten af Night mode vendt spotlightet tilbage på iPhone – i hvert fald for nu. Udover disse store højdepunkter er der flere tweaks gemt under indpakningen. Når det er sagt, så lad os opdage dem alle sammen!

1. Få mest muligt ud af kameraet med ultravidvinkel

Mens de fleste flagskibssmartphones havde pralet med kameraet med ultravidvinkel i et stykke tid, var iPhones sakket bagud i løbet. Ikke længere! Nu hvor Apple endelig har taget ultravidvinkelobjektivet til sig, er iPhones tilbage i spillet med bravur. For at komme i gang med det skal du blot stryge til venstre i bunden af søgeren og trykke på 0,5x-knappen eller blot trykke på 1x-knappen og vælge 0,5x for at springe over til ultravidvinkelkameraet.

Derefter kan du udnytte det betydeligt bredere synsfelt til at tage billeder på meget tæt hold fra motivet. Det er super praktisk, når du befinder dig på små steder som f.eks. smalle gader, da det giver dig mulighed for at tage et fuldt billede, selv når du er meget tæt på motivet. Alle de tre 2019 iPhone 11’ere har ultravidvinkelkameraer på bagsiden. Kameraet på 12 megapixel (f/2.2) er på højde med et 13 mm DSLR-objektiv. Desuden kan det prale af et synsfelt på 120 grader, der kan få masser af billede med på et billede.

Artiklen fortsætter under annoncen

2. Skift mellem ultravidvinkel-, vidvinkel- og teleobjektiver

Det næste tip i rækken er måden at skifte mellem de tre kameraer på. Selv om det ikke er nogen sag, er der et par ting, der er værd at være opmærksom på. Afhængigt af den type billeder, du gerne vil tage, kan du skifte mellem vidvinkel-, ultravidvinkel- og teleobjektiver ved blot at trykke på de nummererede knapper på søgeren og derefter vælge den foretrukne indstilling:

.5: Det nye ultravidvide objektiv

1x: Standard vidvinkelobjektiv

2: Teleobjektiv

Artiklen fortsætter under annoncen

Bemærk, at disse objektivtilstande ikke er faste indstillinger. Så du kan stryge opad på en af disse knapper (mellem 0,5x og 2x) for at få vist et zoomhjul. Derefter kan du bruge zoomhjulet til at finde en problemfri overgang fra det ene kamera til det andet gennem en række pæne gradueringer. Desuden finder du lige ved siden af hjulet også den 35 mm ækvivalente brændvidde for hver objektiv-sensor-kombination. Når du har valgt en brugerdefineret brændvidde, forsvinder hjulet. For at komme tilbage til standardbrændvidden skal du blot trykke på den midterste objektivknap for at komme tilbage til standardbrændvidden.

Når du ønsker, at dit billede skal fange masser af ting ud over motivet (se tip 1), er kameraet med vidvinkel eller ultravidvinkel den rette løsning. Men hvis du ønsker at få motivet til at fremstå tættere på kameraet eller fremhæve motivet ved at sløre baggrunden, bør teleobjektivet være din foretrukne løsning. Det bedste ved dette er, at du kan skifte mellem objektiverne, selv når du optager videoer. Objektivskiftet føles naturligt og giver dig et ekstra parameter til at forbedre din videooptagelse.

Apple har besluttet kun at beholde teleobjektivet med de avancerede iPhones (11 Pro og 11 Pro Max). Til sammenligning er teleobjektivet på flagskibs-iPhones meget bedre end dem, der findes på iPhone X, Xs eller Xs Max. Det tager skarpere og klarere billeder med flere detaljer.

Læs også  Android TV kan ikke oprette forbindelse til WiFi? Her er rettelserne

3. Optag ultrabrede panoramaer

Jeg har altid elsket panoramafotografering, da det er noget helt unikt. Ved at samle flere billeder sammen, kan man tage vidvinkelbilleder. Det er den primære grund til, at det er et top bud til at tage billeder af landskaber, arkitektur og dyreliv. Så jeg er virkelig glad for at vide, at selv ultravidvinkelkameraet på enhederne i iPhone 11-serien understøtter panorama. Så vidt jeg kan se, vil det være meget nyttigt for landskabs- og arkitekturfotografer, som altid foretrækker at have et ultravidvinkelperspektiv. For at bruge de ultrabrede panoramaoptagelser skal du først vælge pano-tilstand og derefter trykke på knappen til valg af objektiv (den, hvor der står “.5“) og trykke på den.

Artiklen fortsætter under annoncen

4. Optag 4K-video fra selfiekameraet

Selvom iPhones altid har været i topklasse, når det gælder videooptagelse, har iPhone 11-serien hævet barren endnu højere. Alle tre flagskibsmodeller er udstyret med et 4K-kamera på forsiden (12 megapixel). Så hvis du er en person, der ofte elsker at optage en selfie-video, så er denne her din ting. Bemærk dog, at du skal justere kameraindstillingerne en smule for at optage 4K-video på din iPhone 11, 11 Pro eller 11 Pro Max. For at gøre det skal du blot gå over til Indstillinger-appen > Kamera > Optag video. Derefter har du mulighed for at vælge den foretrukne opløsning og billedhastighed.

  • 4K med 24 fps (filmstil)
  • 4K med 30 fps (højere opløsning)
  • 4K med 60 fps (højere opløsning glattere

Jo lavere billedfrekvens, jo mindre plads bruger din 4K-video (henholdsvis 135 MB, 170 MB og 400 MB pr. minut). Så vælg den foretrukne mulighed, og du er klar til at gå live.

5. Optag en slofie

Hvis du synes, at selfie-dagene ikke længere er spændende, så vend blikket mod slofie. Og jeg vil vædde med, at du vil elske hver en bid af det. Igen er det ret enkelt at tage et slofie på iPhone 11, 11 Pro og 11 Pro max. Det eneste, du skal gøre, er bare at stryge på skyderen (lige over lukkerknappen) og vælge SLO-MO . Tryk derefter på lukkerknappen, og så er du klar til at gå i gang. Husk, at iPhone’s TrueDepth-kamera altid optager slo-mo med 120 fps. Jeg nævner dette udtrykkeligt, fordi de bageste kameraer kan optage slo-mo-videoer med 240 fps.

6. Tag bedre selfies

Det kan virke lidt underligt for mange, at det 12-megapixel frontkamera ikke altid leverer 12 megapixel til hver selfie. Når du f.eks. holder enheden lodret, vil billedsensoren zoome ind for at tage en 7-megapixel selfie. Derefter skal du trykke på knappen “Udvid” på skærmen for at zoome ud og tage et billede med 12 megapixel. Det er ret ligetil, men værd at være opmærksom på, især når du vil have din selfie til at skille sig ud eller sende sociale medier til en øjeblikkelig blitzkrieg!

Artiklen fortsætter under annoncen

Når du holder din smartphone i landskabstilstand, zoomer kameraet automatisk ud, så du kan tage et 12-megapixel cool selfie, så du kan få plads til flere personer eller baggrunde. Men hvis du ønsker at tage en 7-megapixel-selfie, skal du blot zoome ind igen.

7. Bring nattilstanden frem

Det største højdepunkt i 2019 iPhones er nok “Nattilstand”. Mens denne populære kameratilstand allerede har eksisteret på næsten alle flagskibssmartphones, herunder Pixel og Galaxy S/Note-serien, i et stykke tid, har Apple endelig besluttet sig for at hoppe med på vognen – men som altid på typisk Apple-manér.

Ved at udnytte den beregningsmæssige software trækker Night Mode så meget lys ind som muligt for at lysne billeder op, der er taget i mørke omgivelser. Men i modsætning til Samsungs eller Googles Night Mode, der lysner det hele op og også går på kompromis med detaljerne, lægger Apples tilbud mere vægt på at tage naturligt udseende billeder med masser af detaljer.

Så hvordan aktiverer du Night Mode på dine enheder i iPhone 11-serien? Tja, den går automatisk i gang, når kamera-appen registrerer omgivelser med lavt lys. Du kan altså ikke slå den til efter behag. Husk på, at det ikke virker med den ultrabrede sensor.

Læs også  Sådan bruges Instagram til Mac uden begrænsninger
Artiklen fortsætter under annoncen

Når nattilstand er aktiveret, kan du tjekke ikonet øverst på skærmen. Når funktionen er i gang, bliver ikonet gult. Derefter kan du trykke på udløserknappen og derefter sørge for at holde enheden stille, mens billedet bliver taget. Afhængigt af hvor mørkt motivet er, kan iPhone tage billedet hurtigt, eller den kan forlænge lukkertiden i mange sekunder. Du kan se tallet ved siden af ikonet for Nattilstand, som viser, hvor lang tid det tager at tage billedet.

Baseret på belysningen omkring dig justerer Nattilstand automatisk den effekt, som den har brug for til at tage et billede. Du har dog mulighed for manuelt at ændre niveauet af nattilstandseffekten. For at gøre det skal du blottrykke på ikonet for Nattilstand (ligner en halvmåne) øverst til venstre på skærmen (når det vises i et svagt oplyst miljø) og derefter stryge timervælgeren til højre eller venstre for at vælge mellem Auto og Max. Mens 5 sekunder er auto (standardindstilling), er 28/30 sekunder det maksimale. Når du tager et foto i nattilstand, bliver skyderen automatisk omdannet til en timer, der tæller ned til eksponeringens afslutning. Og du skal holde din iPhone stille, indtil billedet er blevet taget.

Hvis du har et stativ på dig, har iPhone 11 også et andet trick i ærmet. Du kan bruge den lange eksponering, op til 30 sekunder, til astrofotografering. Det betyder, at du kan tage smukke billeder af stjerner og himmellegemer på nattehimlen.

8. Optag video, mens du tager et billede

Hvis du har prøvet kræfter med Snapchat, vil du finde denne funktion ret lignende. Ved hjælp af denne helt nye iOS 13-funktion kan du starte optagelsen af en video ved blot at røre ved og holde udløserknappen nede. Det bedste ved det er, at videoen forbliver i samme ramme som billedet. Hvis du vil optage videoen i længere tid, kan du blot stryge til højre på lukkerknappen for at låse den i den normale videooptagelsestilstand.

Artiklen fortsætter under annoncen

9. Skift nemt billedformatet til 16.9

Tidligere havde vi mulighed for at vælge mellem to billedformater som 4:3 (rektangel) og 1:1 (firkant), og hver af dem havde deres egne optagelsestilstande. Nu, med introduktionen af iPhone 11, 11 Pro og 11 Pro Max, har kameraappen samlet indstillingerne for billedformatet i en enkelt tilstand. Desuden har den også tilføjet et nyt 16:9-billedformat. Du kan blot stryge opad på skærmen for at få vist en ny række af kameraindstillinger og derefter vælge det foretrukne billedformat.

10. Ny måde at optage en serie af billeder på

Der er en helt ny måde at optage en serie af billeder på. Du skal blot skubbe udløserknappen til venstre og holde den nede for at tage en serie af fotos. Selv om det ikke er så ligetil som tidligere, hvor du bare skulle holde udløserknappen nede for at tage flere billeder på én gang, er det nemt at gøre arbejdet. Husk på, at du ikke længere kan tage en serie af billeder ved at holde knappen for højere/lavere lydstyrke nede, da det vil starte en QuickTake-video.

Min kollega Rupesh har taget kameraet på iPhone 11 Pro i hånden. Hvis du ønsker at dykke dybere ned, kan du se videoen:

SE OGSÅ:

Artiklen fortsætter under annoncen

SE OGSÅ: Sådan redigerer du videoer ved hjælp af appen Fotos i iOS 13 og iPadOS 13

Få mest muligt ud af det fede iPhone 11, 11 Pro og 11 Pro Max-kamera

Så dette er de super praktiske tips og tricks til iPhone 11 og iPhone 11 Pro-kameraerne fra 2019. Jeg gætter på, at du nu nemt kan få styr på de nye funktioner og tweaks, der er landet i standardkamera-appen. Lad os forresten vide dine yndlingsfunktioner, der er kommet i appen. Har Apple overset noget, som du havde forventet? Du er velkommen til at fortælle os det også i kommentarerne herunder.