10 tips til forbedring af sikkerhed og privatliv i iOS 13

22. november 2020 Slået fra Af Mathias

At sige, at iOS 13 er spækket med funktioner, synes at være en underdrivelse. Som en person, der sætter sikkerhed og privatliv over cool tilpasning, iøjnefaldende gimmicks og skøre tweaks, har jeg fundet den seneste iteration af iOS til at være en enorm opgradering. Det betyder ikke, at forgængerne som iOS 12 eller endda 11 manglede værktøjerne til at beskytte følsomme data eller forhindre sporing. Alt, hvad jeg prøver at understrege, er, at iOS 13 ser ud til at være i tråd med Apples ambitiøse vision om at skabe et sikkert mobilt operativsystem. Og det er netop det, der har tvunget mig til at notere nogle af de bedste tip til forbedring af sikkerhed og privatliv i iOS 13 og selvfølgelig den nyudviklede iPadOS 13.

Bedste tip til at forbedre sikkerhed og privatliv i iOS 13 og iPadOS 13

Så hvis den anonyme placeringssporing, alvorlige profilering af brugerdata eller sikkerheden for de følsomme filer, der er gemt på din iPhone eller iPad, har tvunget dig for at stramme skjoldet op, har du valgt den rigtige stolpe til at føre dig gennem trinnene. I denne lange liste med tip har jeg inkluderet næsten alle de nye privatlivs- og sikkerhedsfunktioner i iOS 13. Desuden har jeg også nævnt nogle af de meget nyttige funktioner, der har eksisteret på iOS i lang tid, så dine personlige filer, iTunes & App Butikskøb og mere får et ideelt forsvar for at afværge uautoriseret adgang. Med det sagt, lad os dykke over!

1. Log ind på apps og websteder med Apple

Fra privatlivets fred og sikkerhedssyn er denne sandsynligvis den største iOS 13-funktion. Så det er passende at placere denne funktion lige øverst. Det giver dig mulighed for hurtigt at logge ind på de understøttede apps og websteder med Apple ID. For at forhindre nogen i at misbruge din e-mail opretter og deler den et unikt e-mail-id med apps og giver også mulighed for at skjule din e-mail .

Artiklen fortsætter under annoncen

Plus, den indbyggede to-faktor-godkendelse beskytter din konto mod hacking. Desuden siger Apple, at det ikke sporer eller profilerer dataene for de apps eller websteder, du bruger. I betragtning af hvor specielt tech-giganten handler om sikkerhed og privatliv, kan du stole på, at dine data forbliver mere sikre og væk fra de nysgerrige øjne.

How to Sign In With Apple

“Log ind med Apple” fungerer ikke kun med iOS 13, iPadOS 13, watchOS 6, macOS Catalina og tvOS 13, men også Android og Windows. Så det betyder ikke noget, hvilken platform du er på, du kan bruge denne funktion til at logge ind på apps og tjenester sikkert. Husk, at dit Apple-id skal have tofaktorautentificering aktiveret, ellers kan du ikke bruge denne sikkerhedsfunktion. Desuden må børn under 13 år ikke bruge det.

Hvis en app eller et websted understøtter det, skal du se et Log ind med Apple-knappen på login-siden. Selvom det automatisk udfylder dit navn og Apple-id, kan du vælge at redigere dit navn og også vise eller skjule din e-mail. Derefter skal du godkende ved hjælp af dit Face- eller Touch ID.

Artiklen fortsætter under annoncen

2. Fjern placeringsmetadata fra fotos og videoer

Det næste tip i køen handler om at udslette geotags, før du deler fotos og videoer. Ja, du kunne også gøre det på tidligere versioner af iOS ved hjælp af nogle løsninger, men processen havde aldrig været så enkel før. I betragtning af sikkerhedstruslerne tilrådes det at slippe af placeringsmetadataene, før du deler billederne på sociale netværkssider som Facebook eller Twitter. Åbn blot Fotos-app> Vælg de billeder, du vil dele> Del-knap> Indstillinger> , og deaktiver derefter kontakten, der er placeret lige ved siden af Placeringer. For at finde ud af mere om det, gå over til denne hurtige guide.

Wipe Out Geotags from Videos and Photos on iOS 13

3. Begræns køb af iTunes og App Store

Nå, den uventede ting er sket med mig mange gange – med tilladelse til mit treårige barn, der aldrig undlader at prøve sine hænder på apps! Ved nogle lejligheder ville han udløse download af mange apps. På de andre tidspunkter ville han slette flere apps. Da disse handlinger blev alt for hyppige, besluttede jeg at sætte en stopper for dem. Og det var sådan, jeg fandt muligheden for at begrænse køb af iTunes og App Store ganske nyttigt. Selvom du ikke afleverer din enhed til børn, er det altid bedre at have begrænsninger for køb af iTunes og App Store, så ingen kan blande sig i dem.

Læs også  Sådan fjernes Microsoft Edge Tabs fra Alt + Tab Switcher
Artiklen fortsætter under annoncen
  1. Gå over til Indstillinger-appen og tryk på Skærmtid .
  2. Tryk nu på Begrænsninger for indhold og privatliv (sørg nu for, at kontakten til indholds- og fortrolighedsbegrænsninger er slået til) og vælg iTunes & App Store-køb.

Restrict iTunes and App Store purchases

3. På det næste skærmbillede skal du se tre muligheder under Butikskøb og re-downloads. Tryk på hver indstilling, og vælg derefter Tillad ikke . Under afsnittet Kræv adgangskode skal du vælge Kræv altid .

Don't allow anyone to download or delete apps on iPhone

Det er det! Fremadrettet vil ingen være i stand til at slette apps eller installere endda gratis apps uden din tilladelse.

Artiklen fortsætter under annoncen

4. Del din placering kun med apps en gang

Med iOS 13 kan du overvåge, hvor ofte apps sporer dig og også lære den primære årsag bag det . Når en app får adgang til dine placeringsdata, modtager du en popup-underretning, der giver en kort grund bag sporing af din placering. Derudover får du også tre muligheder at vælge imellem:

Choose Allow Once in the popup notification - Security and Privacy in iOS 13

  • Tillad, mens du bruger app: Lad appen have adgang til dine placeringsdata, mens du bruger dem.
  • Tillad en gang: Tillad, at appen kun får adgang til din placering en gang.
  • Tillad ikke: Tillad, at appen ikke sporer din placering.

Vælg den anden mulighed for kun at lade appen bruge dine placeringsdata én gang. For mere kontrol kan du gå over til Indstillinger> Privatliv> Lokalitetstjenester> Tryk nu på den specifikke app, hvilken placeringsadgang du vil finjustere. Vælg derefter den ønskede mulighed efter dine behov.

Artiklen fortsætter under annoncen

5. Placeringsadvarsler

En anden bemærkelsesværdig sikkerhedsfunktion, der er ankommet i den seneste iteration af iOS, er Placeringsadvarsler. Når en app sporer din placering i baggrunden, sender iOS dig en popup-underretning sammen med kortet over de placeringsdata , som appen har brugt. Det er for at sikre, at du forbliver i fuld kontrol over dine data. Så sørg for at holde denne funktion aktiveret til at overvåge de placeringsdata, som enhver app bruger. For at gøre det skal du springe over til Indstillinger> Privatliv> Placeringstjenester> Placeringsalarmer> Sørg nu for, at skifteren til Vis kort i placeringsalarmer er aktiveret.

Control Location Services access

6. Begræns butiksindhold

iOS giver dig god kontrol over, hvilken slags indhold du vil se, læse eller få adgang til på din enhed. For eksempel kan du vælge at holde eksplicit musik, podcasts, bøger og nyheder ude af syne. Derudover er der også en mulighed for at begrænse de apps, som er ikke designet til børn. Nå, dette er præcis, hvad du gerne vil have for at kontrollere, hvilken type indhold dine børn læser eller ser på iPhone eller iPad.

Artiklen fortsætter under annoncen

Option to restrict store content - Security and Privacy in iOS 13

For at begrænse indholdet skal du åbne appen Indstillinger> Skærmtid> Indholds- og privatlivsbegrænsninger> (Sørg for, at indstillingen for indholds- og fortrolighedsbegrænsninger er aktiveret) Indholdsbegrænsninger. På denne skærm har du masser af muligheder for at tilpasse begrænsninger på indhold. Du kan vælge at indstille klassificeringerne af indhold baseret på et bestemt land, begrænse websteder for voksne, stoppe Siri fra at bruge et eksplicit sprog og endda stoppe dine børn fra at spille multiplayerspil.

7. Skjul forhåndsvisning af beskeder

Private samtaler skal have et ekstra skjold for at være væk fra synet af dem, der nyder at stikke næsen ind i andres forretning. Så hvis du ofte forkæler dig med nogle private beskeder, skal du bedre skjule forhåndsvisning af meddelelser. Det kan gå langt med at sikre, at dine beskeder holder sig væk fra snuskende øjne. For at gøre det skal du hoppe ind i Indstillinger-appen> Meddelelser> Vis forhåndsvisning> vælg Aldrig. Fremadrettet lander meddelelserne direkte i de respektive apps.

Hide Notification Previews

Artiklen fortsætter under annoncen

8. Tillad adgang til kontrolcenter fra låseskærm

Fra et praktisk synspunkt er det dejligt at have adgang til kontrolcenter lige fra låseskærmen. Stryg blot op fra skærmens nederste kant eller stryg nedad fra øverste højre hjørne for at få kontrolcentret op og tag derefter kontrol over flere ting som lysstyrke, strømtilstand, internetforbindelse, AirPlay hurtigt – uden at håbe på at dykke ned i indstillingerne app. Det er så ligetil som det nogensinde kan blive. Men er det godt set ud fra et sikkerhedsperspektiv? Jeg tror ikke det.

Læs også  Sådan finder du ud af, om iOS- eller macOS-apps understøtter familiedeling

Enhver kan få adgang til kontrolenheden på din enhed og foretage flere ændringer, selv uden din tilladelse. Hvis du ikke vil have nogen til at rode med kontrolelementet Center, afvis CC-adgang fra låseskærmen. Det er ret simpelt at gøre.

  1. Åbn appen Indstillinger på din enhed, og tryk på Face / Touch ID & Adgangskode . Derefter skal du indtaste din adgangskode .

Launch Settings app and choose Face ID & Passcode

Artiklen fortsætter under annoncen

2. Rul nu ned til Tillad adgang, når låst sektion. Sluk derefter kontakten til Control Center .

Launch Settings app and choose Face ID & Passcode

I netop dette afsnit har du mulighed for at deaktivere adgangen til mange andre funktioner som Siri, Svar med besked, Home Control, Wallet, Notification Center og Today View fra låseskærmen. Afhængigt af dine behov skal du slukke for afbryderne for de respektive funktioner.

9. Tillad ændringer af placeringstjenester

Baseret på min præference tilpasser jeg alle indstillinger inklusive indstillinger for placeringstjenester . Og jeg vil have dem til at forblive sådan, indtil jeg ombestemmer mig. Så alt det at pille med indstillingerne uden min tilladelse er uberettiget (åh, det gør mig endda rasende uden ende). Hvis du tilhører den samme tankegang, vil du virkelig sætte pris på dette tip, da det giver dig mulighed for at forhindre nogen i at foretage ændringer i indstillingerne for Location Services.

Artiklen fortsætter under annoncen

Disallow access to Control Center from Lock Screen

For at få det gjort, skal du bare gå over til Indstillinger-app> Skærmtid> Indholds- og fortrolighedsbegrænsninger og sørg for, at skiftet til indholds- og fortrolighedsbegrænsninger er aktiveret. Tryk derefter på Location Services under sektionen Privacy. Derefter skal du vælge Tillad ikke ændringer.

10. Slet automatisk data efter 10 mislykkede adgangskodeforsøg

Nå, denne sikkerhedsfunktion har eksisteret på iOS i lang tid. Så selvom du kører en ældre version af iOS, kan du udnytte den til at beskytte dine følsomme data mod at falde i de forkerte hænder. Hvad det sletter automatisk alle data på din iPhone og iPad ud efter 10 mislykkede forsøg.

Det kan vise sig at være en frelser af dine data, når din enhed går tabt, og nogen forsøger at låse den op for at få adgang til dine personlige filer, fotos, videoer eller noget, du har gemt. Så gå ikke glip af denne, hvis din prioritet ligger i at tilbyde et stærkt skjold til dine følsomme oplysninger, der er gemt på enheden.

Artiklen fortsætter under annoncen

  1. For automatisk at slette dataene på din iOS-enhed skal du åbne Indstillinger app, og tryk derefter på Face ID / Touch ID & Adgangskode .

Launch Settings app and choose Face ID & Passcode 2. Indtast nu adgangskoden på din enhed.

Disallow changes to Location Services settings

3. Derefter skal du rulle ned og tænde kontakten for Slet data . Tryk derefter på Aktiver for at bekræfte.

Artiklen fortsætter under annoncen

Enter passcode

SE OGSÅ: Sådan aktiveres lavdatatilstand i iOS 13 på iPhone og iPad

Forbedret privatliv og sikkerhed ved hjælp af disse iOS 13-tip

Så det er sådan, du kan fordoble privatlivets fred og sikkerhed ved at få mest muligt ud af funktionerne som Log ind med Apple og placeringsadvarsler. Selvom intet kan garantere dig et upåklageligt skjold til dine personlige oplysninger, kan disse funktioner gå langt med at holde trusler i skak. Forresten, har jeg gået glip af nogle vigtige sikkerhedsfunktioner? Glem ikke at dele dem med mig i kommentarerne nedenfor.

Artiklen fortsætter under annoncen