Google har foretaget en stor ændring af sine abonnementsgebyrer i Play Store

Google har foretaget en stor ændring af sine abonnementsgebyrer i Play Store

22. oktober 2021 Slået fra Af Mathias

Mens de fleste app-relaterede antitrustforhandlinger fokuserer på Apple, er Google i samme båd. De to teknologigiganter driver lignende digitale butikker med lignende regler for dem. Desuden er beskatningssystemet ens for App Store og Google Play. Derfor kæmper udviklere som Epic Games mod både Apple og Google for at opnå meningsfulde ændringer i branchen. Og det er også derfor, at begge virksomheder bliver undersøgt af regeringer i forskellige lande på grund af deres praksis og gebyrer i App Store.

Apple er begyndt at gøre visse indrømmelser i App Store efter de forskellige juridiske kampe, som virksomheden har måttet kæmpe i USA og internationalt. Men det er Google, der indtil videre har foretaget den mest markante ændring. Virksomheden har netop annonceret en massiv opdatering af sine Play-butiksgebyrer, der vedrører en type app-indhold, som mange mennesker betaler for:

Apple har accepteret at tillade “læser”-apps som Netflix og Spotify at inkludere links i appene, der giver kunderne mulighed for at administrere deres abonnementer på udviklerens websted. Det kan også betyde, at brugerne vil kunne købe et abonnement uden for App Store.

De læser-apps, der tilbyder abonnementer via App Store, er stadig omfattet af App Store-gebyrerne. Det er dog ikke alle streamingtjenester, der lader købere tilmelde sig et nyt abonnement direkte fra App Store.

Artiklen forsætter under annoncen

Den nuværende abonnementsgebyrstruktur er fastsat til 30 % det første år og derefter 15 % for hvert efterfølgende år. Google har indtil nu anvendt et lignende system for Play-butiksabonnementer.

Separat meddelte Google, at det sænkede Play-butiksgebyret fra 30 % til 15 % for udviklerindtægter under 1 million dollars tilbage i marts. Ændringen svarer til Apples.

Læs også  Galaxy Fold 2 skærmspecifikationer afsløret i massiv ny lækage

De nye Google Play-abonnementsgebyrer

Googles nye ændring i Play-butikken vedrører alle apps, der kommer med abonnementer, ikke kun læser-apps. Virksomheden meddelte, at abonnementskøb vil få et gebyr på 15 % i stedet for den tidligere afgift på 30 %. Det er en betydelig rabat, som udviklerne forhåbentlig vil give videre til forbrugerne.

“Digitale abonnementer er blevet en af de hurtigst voksende modeller for udviklere, men vi ved, at abonnementsvirksomheder står over for særlige udfordringer med hensyn til kundehvervning og fastholdelse,” forklarede Google i et blogindlæg. Virksomheden tilføjede, at den har hørt fra udviklere, at kundeflugt gør det “udfordrende” at udnytte de 15 % efter det første år. Derfor skifter man til en 15 %-sats for abonnementer over hele linjen.

Artiklen forsætter under annoncen

Ændringen træder i kraft den 1. januar 2022.

Google meddelte desuden, at visse kategorier af apps, såsom “e-bøger og on-demand musikstreamingtjenester”, vil være berettiget til endnu lavere gebyrer, der kan gå ned til 10 %. Det er virksomheder, hvor “indholdsomkostningerne udgør størstedelen af salget”, ifølge Google.

“De nye satser anerkender industriens økonomi i vertikale medieindholdsbrancher og får Google Play til at fungere bedre for udviklere og de fællesskaber af kunstnere, musikere og forfattere, som de repræsenterer,” siger Google.

Som forventet nævner Google ikke noget om myndighedspres eller retssager med udviklere i meddelelsen. Men ændringen af gebyret for Google Play-abonnementer vil helt sikkert også hjælpe i disse sager.

Artiklen forsætter under annoncen

Ligesom Apple skal Google også tillade udviklere at tilføje tredjeparts betalingsprocessorer til apps i Korea. Men ligesom Apple mangler vi endnu at se, hvordan Google vil overholde den lov.

Læs også  Netflix-videokvalitet bliver ikke længere nedgraderet på grund af coronavirus