Facebook afliver sit kontroversielle ansigtsgenkendelsessystem

Facebook afliver sit kontroversielle ansigtsgenkendelsessystem

8. november 2021 Slået fra Af Mathias

Facebook har omdøbt sig til Meta, men det er ikke nok til at fjerne alle problemerne. Mark Zuckerberg og hans team har en lang rejse foran sig for at vinde forbrugernes tillid tilbage. Og det vil ikke ske uden meningsfulde ændringer. Men Facebook ser ud til at være klar til at rette op på nogle af fortidens fejltagelser. Det hele starter med at fjerne understøttelsen af ansigtsgenkendelse fra Facebook-appen.

Facebooks kontroversielle ansigtsgenkendelse forsvinder

Facebook har tidligere fået masser af kritik for det ansigtsgenkendelsesprogram, som det anvendte i sin app. Virksomheden har brugt teknologien i mere end ti år. Men i 2019 begyndte Facebook endelig at spørge brugerne, om de ønskede at tillade appen at bruge ansigtsgenkendelsesteknologi på deres billeder.

Facebook udtænkte funktionen for at gøre det lettere for folk at tagge venner på billeder. Og brugerne kunne tidligere fravælge at bruge funktionen. Facebooks ansigtsgenkendelsessystem har dog fået masser af modstand fra tilsynsmyndigheder og forbrugere.

Facebook meddelte i et blogindlæg, at man ville trække ansigtsgenkendelsessystemet på Facebook tilbage. Hvis du har tilmeldt dig, vil du ikke længere kunne tagge venner i billeder automatisk.

Artiklen forsætter under annoncen

Facebook sagde også, at ændringen ville påvirke funktionen Automatic Alt Text (AAT), der skaber billedbeskrivelser for blinde og synshandicappede. AAT bruger ansigtsgenkendelse til at opregne navnene på personer på et billede med ansigtsgenkendelse aktiveret. Fremover vil ATT kun fortælle brugerne, hvor mange personer der er på et billede. Facebook sagde også, at de vil slette mere end en milliard personers individuelle ansigtsgenkendelsesskabeloner fra deres servere.

Hvorfor gør Facebook dette?

Facebook sagde i meddelelsen, at ændringen “krævede nøje overvejelse”, da funktionen driver nogle af de smarte funktioner i deres app. Men Facebook lytter også til de “mange bekymringer om ansigtsgenkendelsesteknologiens plads i samfundet, og tilsynsmyndighederne er stadig i gang med at tilvejebringe et klart sæt regler for brugen af den. Midt i denne vedvarende usikkerhed mener vi, at det er hensigtsmæssigt at begrænse brugen af ansigtsgenkendelse til et snævert sæt af anvendelsestilfælde.”

Læs også  Samsung lancerer snart en Galaxy Fold, som du faktisk har råd til

Man kan spekulere i, at “reguleringsmyndighedernes” del er et stort fingerpeg om, hvorfor Facebook trækker sin ansigtsgenkendelsesteknologi tilbage. Tilsynsmyndighederne kigger på masser af andre kontroverser på Facebook. Det er et klogt valg at skrue ned for den kontroversielle ansigtsgenkendelsesteknologi. Facebook vil vinde en vis goodwill, selv om Facebook mister adgangen til ansigtsgenkendelsesdata.

Interessant nok sagde Facebook, at “mere end en tredjedel af Facebooks dagligt aktive brugere” valgte at bruge funktionen. Det betyder, at mange mennesker allerede har fravalgt funktionen.

Artiklen forsætter under annoncen

En anden ting at overveje er, at virksomheden havde mere end et årti af ansigtsgenkendelsesdata til at træne sin algoritme. Det er stadig en kæmpe gevinst. Disse algoritmer forsvinder ikke og vil måske blive brugt på andre områder i fremtiden.

Meta-Smartwatch
Det lækkede Meta-ur har et kamera med et hak. Billedkilde: Steve Moser/Bloomberg

Ansigtsgenkendelse har stadig en plads i Facebooks fremtid

Facebook forklarede også i sit blogindlæg, at ansigtsgenkendelse stadig er et “kraftfuldt værktøj” til f.eks. at verificere ens identitet for at forhindre svindel og efterligning. “Vi mener, at ansigtsgenkendelse kan hjælpe til produkter som disse med privatlivets fred, gennemsigtighed og kontrol på plads, så du bestemmer, om og hvordan dit ansigt bruges,” sagde Facebook. “Vi vil fortsætte med at arbejde på disse teknologier og engagere eksterne eksperter.”

Facebook sagde, at det vil fortsætte med at arbejde på nogle anvendelsestilfælde for ansigtsgenkendelse, såsom “tjenester, der hjælper folk med at få adgang til en låst konto, verificere deres identitet i finansielle produkter eller låse en personlig enhed op.” Men det planlægger at sikre, at folk har “gennemsigtighed og kontrol over, om de automatisk bliver genkendt.”

Læs også  Microsoft ændrer Xbox Series X-lanceringsplaner for pandemiens år
Artiklen forsætter under annoncen

Facebook gav ikke specifikke eksempler på, hvor det vil bruge ansigtsgenkendelsesteknologi i sine produkter. Men selskabet vil bygge masser af hardware under Meta, som kan involvere funktioner til ansigtsgenkendelse. Portal- og Oculus-enheder har kameraer. Og Meta Watch vil selv have et kamera.

Blogindlægget antydede, at det er på personlige enheder, hvor teknologien måske fungerer bedst. “Ansigtsgenkendelse kan være særlig værdifuld, når teknologien fungerer privat på en persons egne enheder,” sagde Facebook. “Denne metode til ansigtsgenkendelse på enheden, der ikke kræver nogen kommunikation af ansigtsdata med en ekstern server, er mest almindeligt anvendt i dag i de systemer, der bruges til at låse smartphones op.” Facebook nævnte ikke Apple, men det er det eneste selskab, der udnytter ansigtsgenkendelse på iPhone og iPad på den måde, der er beskrevet ovenfor.