Android 12: Alt, hvad der er værd at vide om Googles næste mobilstyresystem

Android 12: Alt, hvad der er værd at vide om Googles næste mobilstyresystem

18. august 2021 Slået fra Af Mathias

Android 12 er godt og grundigt på vej. Verdens mest anvendte styresystem blev endelig vist frem på Google I/O i maj, og det vil få en større opdatering, når det frigives til offentligheden i løbet af de næste par måneder.

I øjeblikket er Android 12 tilgængelig som en del af et betaprogram, hvilket betyder, at selvom du teknisk set kan downloade det, hvis du ønsker det, er det stadig fejlbehæftet, fungerer måske ikke korrekt og bør ikke installeres på din primære telefon. Når det er sagt, er Android 12 nået op på Beta 4, hvilket Google bemærker betyder, at den har nået milepælen Platform Stability. Det er med andre ord mere stabilt, end det var for et par måneder siden.

Glæder du dig til Android 12? Det bør du være. Det nye styresystem bringer en række store opdateringer til Android. Her er alt, hvad du skal vide om det.

Artiklen forsætter under annoncen

De bedste nye funktioner i Android 12

Android 12 vil bringe en række fantastiske nye funktioner og finjusteringer til styresystemet. Her er alle de bedste bekræftede funktioner indtil videre.

En visuel overhaling

Android 12 Visuals Android 12 Android 12

Den måske største ændring i Android 12 kommer i form af en visuel overhaling. Android 12 får et nyt tematiseret system kaldet Material You. Systemet giver brugerne mulighed for at påvirke designet af Android. Til at begynde med vil styresystemet trække farver til designelementer fra dit tapet, hvilket får Android til at virke mere sammenhængende som en helhed. Disse farver vil blive vist i hele Android, og selv udviklere kan tilslutte sig tematisering.

Der er masser af andre visuelle justeringer af Android. Der er f.eks. nye animationer i hele styresystemet. Når du trykker på tænd/sluk-knappen, vil en animation rive sig over skærmen fra denne tænd/sluk-knap. Knapper, toggles osv. fylder også lidt mere, så de er nemmere at trykke på.

Artiklen forsætter under annoncen

En af mine personlige visuelle favoritændringer er låseskærmen, som nu som standard viser et stort ur og et lidt mindre ur, når der er meddelelser, der skal vises. Det er en simpel ændring, men ser godt ud.

Nye hurtige fliser

Android 12 Quick Tiles Android 12 Quick Tiles Android 12 Quick Tiles

Hurtige fliser er også blevet redesignet. Android 12’s Quick Tiles er meget større end dem i Android 11 og rektangulære med afrundede hjørner – i stedet for bare cirkler. Den meget større størrelse gør dem nemmere at trykke på, men det betyder også, at du ikke kan få plads til helt så mange af dem på skærmen på en gang, hvilket er vigtigt at huske på.

Forbedringer af privatlivets fred

Google forbedrer også privatlivets fred. Især har Android nu et nyt Privacy Dashboard, som kan give brugerne et mere detaljeret overblik over, hvordan apps i Android får adgang til oplysninger. Du kan se, hvilke apps der for nylig har haft adgang til ting som f.eks. placering, mikrofon m.m., og du kan hurtigt og nemt justere disse tilladelser.

Læs også  Den første smartphone med et perfekt design kommer måske snart
Artiklen forsætter under annoncen

Android 12 tilbyder også bedre kontrol med placeringstilladelser. Nu kan du give adgang til enten præcis placering eller tilnærmet placering, hvilket betyder, at apps ikke ved præcis, hvor du befinder dig. Selvfølgelig vil nogle apps have brug for at kende din nøjagtige placering – men de apps, der ikke har brug for det, behøver ikke at vide det.

Notifikationer

Som det er traditionen, får notifikationssystemet et par ændringer. Nu ser styresystemets notifikationssystem bedre ud, er mere logisk grupperet og fungerer bare bedre.

Wi-Fi-deling

Opdateringen gør det meget nemmere at dele Wi-Fi-adgangskoder. I Android 12 kan du dele en Wi-Fi-adgangskode ved blot at gå til Wi-Fi-indstillingerne og vælge at dele via en QR-kode. Det er meget nemt at bruge og fungerer godt.

Artiklen forsætter under annoncen

Enhåndstilstand

Android 12 One-Handed Mode Android 12 One-Handed Mode Android 12 One-Handed Mode

Det næste punkt er Android 12’s nye native enhåndstilstand. Funktionen aktiveres først i Indstillinger, hvorefter du kan aktivere den ved at stryge nedad nær bunden af skærmen. Når du gør det, vil toppen af skærmen bevæge sig nedad, så du nemt kan nå alt, hvad der er på skærmen.

Slut med Power Menu

Google er ved at slippe af med Power Menu. Efter opdateringen vil det at holde tænd/sluk-knappen nede aktivere Google Assistant – svarende til den måde, hvorpå brugerne får adgang til Siri på en iPhone. Kontrollerne i Power Menu er for det meste flyttet til de hurtige indstillinger.

Styr din telefon med dit ansigt

Android 12 indeholder en ny funktion, der gør det muligt at styre din telefon med dit ansigt. Android har længe tilbudt tilgængelighedsfunktioner, men Android 12 bringer nye “kamerakontakter”, som giver dig mulighed for at styre aspekter af telefonen med ansigtsbevægelser.

Artiklen forsætter under annoncen

Skal jeg installere Android 12?

Som nævnt er Android 12 i øjeblikket i betaversion, hvilket betyder, at det endnu ikke fungerer så fejlfrit, som det vil gøre, når det frigives til offentligheden senere i år. Vi anbefaler generelt ikke at installere betaversioner af software, medmindre du er ret teknisk kyndig og ikke har noget imod at skulle håndtere fejl eller endda risikoen for, at din enhed slet ikke fungerer.

Hvis du har en ekstra enhed, der er kompatibel med Android 12, og ikke har noget imod at skulle håndtere de fejl, der følger med installationen af en betaversion af softwaren, kan det godt betale sig at installere Android 12 beta.

Læs også  Derfor ønsker jeg ikke at min favorit Android-funktion kommer til iPhone

Hvilke telefoner understøtter Android 12?

På sigt vil dusinvis af telefonmodeller understøtte Android 12 – men under betaprogrammet vil kun nogle få udvalgte enheder understøtte softwaren. Andre virksomheder kan afholde deres egne betaprogrammer. Samsung har f.eks. annonceret One UI 4.0, som er baseret på Android 12. One UI 4.0 vil på et tidspunkt gennemgå sit eget betaprogram. Her er en liste over telefoner, der understøtter Android 12-betaversionen.

Artiklen forsætter under annoncen
 • Google Pixel 3, Pixel 3 XL, Pixel 3a, Pixel 3a XL, Pixel 4, Pixel 4 XL, Pixel 4 XL, Pixel 4a, Pixel 4a, Pixel 4a 5G, Pixel 5
 • Asus Zenfone 8
 • OnePlus 9 og 9 Pro
 • Oppo Find X3 Pro
 • Realme GT 5G
 • Tecno Camom 17
 • TCL 20 Pro 5G
 • TCL 20 Pro 5G
 • Vivo iQOO 7 Legend
 • Xiaomi Mi 11, Mi 11 Ultra, Mi 11I, Mi 11X Pro
 • ZTE Axon 30 Ultra 5G

Hvornår bliver Android 12 frigivet?

Android 12 TimelineBilledkilde: Det betyder, at du teknisk set kan downloade et tidligt build af softwaren lige nu. Mellem nu og den fulde udgivelse vil der være et par betaversioner, og hver af dem skulle være mere stabil end den foregående. I sidste ende forventer vi, at Android 12 vil blive frigivet til offentligheden omkring slutningen af august eller begyndelsen af september. Her er Googles officielle tidsplan for Android 12.

Sådan installerer du Android 12

Er du interesseret i selv at installere Android 12 betaversionen? Det er ikke det nemmeste at til, men det er heller ikke overdrevent svært. Her får du en oversigt over, hvordan du installerer Android 12. Hvis du vil have en komplet og mere dybdegående gennemgang for udviklere, kan du gå over til XDA-Developers.

 1. Gå til websiden for Android Beta Program. Du skal være logget ind på din Google-konto.
 2. Klik på knappen nær toppen for at “Se dine berettigede enheder”.
 3. Klik på “Opt In” og godkend vilkårene.
 4. På din telefon skal du gå til Indstillinger > System > Avanceret > Systemopdatering. Tjek, om der er en opdatering, og download og installer den. Det kan tage op til 24 timer, før opdateringen vises, så vær tålmodig.
 5. Genstart telefonen for at bruge Android 12 betaversionen.